Na volitelných místech nalezneme starosty tří větších měst našeho regionu. Nymburský starosta Pavel Fojtík kandiduje za hnutí STAN na 4. místě středočeské kandidátky. Zůstal by v případě zvolení poslancem v pozici starosty? „O tom bych jednal až po volbách. Ale nemám zájem zastávat dvě pozice najednou,“ řekl Fojtík. Poděbradský starosta Ladislav Langr je na 6. místě kandidátky ČSSD. A milovický starosta Milan Pour je na 10. místě volebního lístku hnutí ANO 2011. Menší šanci má starosta Lysé nad Labem Karel Otava, který je 17. v pořadí za sociální demokraty.

Zdaleka nejen starosty nacházíme na kandidátkách. Mnohdy najdeme u kandidátů i kuriózní profese. Originální je v tomto ohledu kandidátka Pirátů, za něž chtějí do sněmovny i webař z Poděbrad, žonglér z Plzně či saunový mistr z Kralup nad Vltavou. Za Rozumné kandiduje na 4. místě Miloslav Hudec z Nymburka, který jako své profese uvedl předseda představenstva a instruktor lukostřelby.

Mimochodem právě Rozumní a k tomu ještě ODA mají na svých kandidátkách nejvíce lidí z našeho regionu, konkrétně čtyři. Ani jedna ze stran se však pravděpodobně do parlamentu nedostane.

Ilustrační foto.
Kandidátní listina bez žen? Ve středních Čechách mohou voliči najít jedinou

Naopak reálnou šanci probojovat se k poslaneckému mandátu má místostarosta Všechlap Radek Rozvoral, který je číslem 2 na kandidátce SPD, tedy Okamurovců.

V první desítce pořadí kandidátů jsou i další regionální kandidáti. Za ODS je na pátém místě podnikatel a někdejší europoslanec Hynek Fajmon z Lysé nad Labem. Ještě o příčku výše, tedy na 4. místě, je z téhož města veterinář Petr Matušina. Na stejném místě je u Pirátů i Nymburák Petr Procházka. Dokonce na 3. místě je Miroslava Jursová, zdravotní sestra z Milovic. Ta má ovšem mizivou naději na úspěch. Kandiduje totiž za Sládkovy republikány. Podobné vyhlídky má také loučeňský trenér Ladislav Bobek, který je na 4. místě hnutí Sportovci pro společnost.

Podívejme se i na to, ve kterém z našich měst jsou jeho obyvatelé politicky nejaktivnější. Alespoň v tom smyslu, že se rozhodli kandidovat. Přímo z Nymburka jich nalezneme osm. Po sedmi kandidátech mají v Lysé a Milovicích. Z Poděbrad doufá ve zvolení pouze pět kandidátů.

Při pozorném čtení kandidátek zjistíme, že v Lysé nad Labem žije předseda Mladých křesťanských demokratů. Jmenuje se Vít Mikušek, je mu 21 let, studuje Vysokou školu ekonomickou a je zapsán na 32. místě kandidátky KDU – ČSL.

Možná někoho překvapí na kandidátce ODA jméno Jaroslav Radoň. Donedávna ředitel technických služeb a otec úspěšného olympionika se pokusí překvapit ze 17. místa.

Předvolební debata Deníku
Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů