Specifické město, které vyrostlo z vojenské vesnice, kde ještě do roku 1990 žily tisíce sovětských vojáků. Ale také město, jehož počet obyvatel se za posledních dvacet let zmnohonásobil. Spočítat, kolik lidí v Milovicích fyzicky žije, je nemožné, protože značná část obyvatel tu bydlí bez trvalého pobytu v pronajatém bytě a dojíždí za prací jinam. Odhady ale sahají až k jedenácti tisícům obyvatel.

Jedna z prvních věcí, které stávající vedení města prosadilo, byla stavební uzávěra, kterou bylo podle starosty Lukáše Pilce nutné udělat právě kvůli neustále rostoucímu počtu obyvatel. „Pokud někdo chce v Milovicích stavět nebo rekonstruovat stávající objekty, musí k tomu vybudovat i patřičnou občanskou vybavenost," řekl po schválení uzávěry Pilc.

Nejdůležitější projekty, které měla milovická vládnoucí garnitura ve svém programu, bylo dokončení rekonstrukce bývalého domu důstojníků na novou budovu radnice. Tato akce se zdařila 
a v prosinci 2011 se úředníci přestěhovali do nové budovy, která následně získala i titul stavba roku. Druhým velkým soustem, které si Milovičtí od podzimu 2010 vzali za své, byla přestavba staré ruské školy, která od roku 1990, kdy ji opustily poslední ruské děti, chátrala. Předešlému vedení města se podařilo alespoň rozpracovat projekt. Novému vedení se podařilo od vlády České republiky, tehdy ještě pod vedením Petra Nečase od ministra financí Miroslava Kalouska získat 250 milionů korun. „Nyní už máme od této vlády přislíbených dalších 120 milionů na dokončení poslední části," uvedl Lukáš Pilc.

V poslední fázi je nyní územní plán Milovic, o jehož konečné podobě mají ještě stávající zastupitelé jednat 1. října. A tady se dostáváme na první věc, která se v posledních čtyřech letech nezdařila, a tou je prosazení nové části města, takzvaných Nových Milovic, do územního plánu, které tvořily až jednu čtvrtinu navrhovaného plánu. Nové Milovice měly vzniknout vedle původní vesnice směrem na Straky. Zastupitelé se na tomto bodě plánu neshodli 
a nadobro ho smetli ze stolu. 
„V budoucnu se dá tato lokalita zčásti řešit, ale v původní podobě, jaká byla v územním plánu, už určitě ne," řekl starosta s tím, že Milovice jsou město, kde je opravdu potřeba dřít.

Ve fázi posledních dokončovacích prací je nová komunikace, podle některých nazvaná jako obchvat Benátecké Vrutice, jinak spojnice mezi výpadovkou na Jiřice a ulicí Armádní. Tato silnice má sloužit jako obslužná komunikace pro severní průmyslovou zónu a zábavní park Mirakulum, do kterého jezdí tisíce návštěvníků ročně.

Mnohým lidem ve městě leží v žaludku budova divadla, která má uvnitř kapacitu 611 míst. Divadlo už se tu neprovozuje mnoho let a zřejmě asi provozovat nebude. Podle Pilce na provozování kulturního stánku nejsou peníze. Ale městu se podařilo alespoň budovu získat do majetku města. „Nyní divadlo připravujeme na to, že se tam přestěhuje Základní umělecká škola," vysvětlil starosta.

V posledních měsících chystala radnice také projekt tak zvaného VitalParku, který měl lidem sloužit k oddechu a k relaxaci. Předběžný rozpočet na jeho vytvoření byl 6 milionů korun. Dotaci se ovšem městu nepodařilo zajistit, takže tento projekt byl prozatím uložen kamsi do šuplíku.

Poslední věcí, kterou se zatím nezdařilo prosadit, je udělat z Milovic pověřenou obec II. stupně. „Máme podanou žádost, ale Svaz měst a obcí to nemá ještě dořešené a vláda také ještě nerozhodla," vysvětlil Lukáš Pilc.