Ještě v březnu se mluvilo o přesunu interny 
z nevyhovujících prostor do bývalého Dětského oddělení. Poslední zasedání zastupitelstva to jednoduše změnilo.
Zastupitelé schválili poskytnutí finančních prostředků ve výši maximálně 
2 miliony korun na stavební úpravy a rekonstrukci interního a gynekologicko-porodnického oddělení.

Plánovaná přestavba bývalého Dětského oddělení na internu přitom vycházela na cca 7 milionů korun. „Nové oddělení nabídne pacientům 
i personálu důstojné 
a příjemné prostředí. V rámci stavby se připraví i propojení objektu s hlavní budovou, kde je umístěno radiodiagnostické oddělení. Dvoupatrový pavilon bude disponovat celkem pětapadesáti lůžky. Oddělení interní medicíny v současnosti využívá prostory, které jsou ve velmi špatném stavu. Přestěhování do nové budovy je daleko ekonomičtější, než rekonstrukce stávajícího objektu," tvrdil v březnu starosta Miloš Petera.

Všechno je ale jinak. Podle ředitelky nemocnice Alice Opočenské je důvodem rekonstrukce vytvoření vyhovujícího provozního a sociálního zázemí interny. „V přízemí vzniknou ambulance, propojené s centrální recepcí. Dále chceme přesunout oddělení interny na jedno společné patro, čímž oddělení zvětšíme a zpřehledníme. Plánujeme také vybudování nových sociálních zařízení, včetně koupelen určených pro koupání pacientů na lůžku. Nespornou výhodou této úpravy je i zajištění snadné přístupnosti na oddělení intenzivní péče. Odpadne nutnost používání výtahu, což výrazně urychlí přesun pacientů," popsala ředitelka a jednatelka nymburské nemocnice Alice Opočenská.

„Dalším důležitým aspektem plánované přestavby je utvoření provozně ekonomicky co nejméně nákladného, ale funkčního provozního uzlu gynekologicko-porodnického oddělení. Na tomto oddělení plánujeme například vybudování ambulance a pokoje pro pacientky v bývalém porodním sále," dodala ředitelka Opočenská.

Podle starosty Miloše Petery bude město uvolňovat finanční prostředky vždy po předložení faktur. „Nemocnice plánuje zahájit práce na rekonstrukci v podstatě okamžitě. Obložnost interního oddělení je v současnosti 81,7 procent. Obsluhujeme velké množství pacientů. Abychom dosáhli 90 procent, je nutné 
v nemocnici zlepšit komfort, což tato investice umožní," shrnul Miloš Petera.

To jsou starostova slova 
v září 2012. Ovšem v březnu to byla také slova starosty Petery a zněla takto: „Projekt přestavby bývalého Dětského oddělení na interní je rozdělen na tři etapy. V první etapě budou provedeny stavení úpravy, v druhé instalace zdravotně-technického vybavení, ve třetí pak bude budova dovybavena. Pacienti budou přesunuti během jednoho víkendu tak, aby se to provozu oddělení dotklo co nejméně. Předběžný harmonogram počítá s tím, že by nová interna měla začít veřejnosti sloužit koncem letošního roku."

Nezbývá než věřit, že současný plán už vyjde. Sice se bude interna stěhovat pouze částečně, ale komfort pro pacienty by to mělo zaručeně zvýšit.

V bývalém Dětském oddělení by měly být výhledově lůžka následné péče.

Důležitým faktorem jsou ale smlouvy s pojišťovnami. Nemocnicím chybí. „Je konec září a pacienti se dostávají do nevýhodné situace a ptají se: Kam půjdu na operaci v lednu? Cítí to jako destabilizaci. Nemocnice smlouvy s pojišťovnami nemají," řekl nedávno na tiskové konferenci v hotelu Olšanka v Praze Luboš Olejár, prezident Svazu pacientů České republiky.

Vznikla i petice za záchranu nemocnic.