Na první pohled to podle volebních výsledků 
v Milovicích vypadá, že dvě nejsilnější strany, hnutí ANO 2011 (18,93%) a ODS (17,43%), které shodně získaly po čtyřech mandátech, budou tou hybnou silou v povolebních jednáních o budoucích koalicích.

Zákulisí je ale zřejmě jiné. Podle našich informací se od ODS chce odklonit Jiří Fiala, který ovšem včera měl vypnutý mobilní telefon. Je to přinejmenším podivné, že kandidoval za jednu stranu, kterou nechce po volbách podpořit. „Řešení nechám na místním sdružení ODS. V každém případě se chci při jednáních bavit o tom, jak se budou Milovice ubírat dál a nejde mi o posty. Jde mi o to rozumně se dohodnout," vyjádřil se stávající starosta Lukáš Pilc (ODS).

V tom případě je tedy ODS oslabena o jeden hlas. V pondělí odpoledne se měl sejít Lukáš Pilc s lídrem hnutí ANO 2011 Milane Pourem. V době před uzávěrkou dnešního vydání tak ještě nebyl výsledek jejich jednání znám. Pokud by se ODS s hnutím ANO 2011 dohodla na vytvoření koalice, měla by tato dvě uskupení bez Jiřího Fialy 7 mandátů z 15.

Na třetím místě v komunálních volbách skončila TOP 09 se ziskem 12,71%, jejímž lídrem je dosavadní místostarostka Marcela Říhová. Ta 
v pondělí dopoledne uvedla, že ještě zdaleka není rozhodnuto. „Jednali jsme se všemi," řekla Nymburskému deníku poté, co Lukáš Pilc oznámil, že se s Říhovou snažil spojit, ale nebrala mu telefon. Marcela Říhová přiznala, že TOP 09 se přikloní k vítězné straně, tedy k hnutí ANO 2011.

Pak by koalice mohla vypadat zcela jinak, protože ANO 2011 a TOP 09 by společně daly dohromady 6 mandátů, což by v případě spojení všech zbylých mandátů zjevně nestačilo. Ovšem to zřejmě nehrozí, protože ODS má ve svých stanovách, že se nespojí s komunisty. Zbývá tedy už jen Jiří Hlaváček z ČSSD, Ludmila Šimková z KDU-ČSL a Vladimír Vedral ze sdružení Milovice sobě, který ovšem kritizoval vládnoucí ODS například za chystané Nové Milovice v územním plánu, takže je spíše pravděpodobné, že se 
k ODS nepřidá.

Jak se zdá, stěžejní tedy je jednání mezi ODS a hnutím ANO 2011. Ovšem ambicí lídra ANO 2011 Milana Poura je stát se milovickým starostou.