Špatně zaparkovaná auta, chybějící cedule upozorňující na nástupní plochu hasičů, nebo vzrostlé stromy těsně před okny některých bytů.

To jsou jen některé problémy, které by se v případě požáru, výbuchu nebo jiné nečekané události mohly stát obyvatelům nymburského sídliště osudnými.
Zjistili to včera při kontrole právě na sídlišti profesionální hasiči, kteří si zkusmo vzali na testovací dopoledne speciálně upravený náklaďák s visutým žebříkem. Ten měří na délku více než 12 metrů a do některých ulic by se dostával jen velmi obtížně nebo vůbec. Akce se účastnili také policisté a strážníci.

Například v ulici Karla Čapka, kde osobní auta parkovala takřka přímo v křižovatce nebo při krajnici u odbočky k domu. „Nejhorší je parkování přímo na rozích ulic. Naše těžká technika se pak do menších uliček nemá šanci vytočit. A to je devět hodin dopoledne, kdy je řada lidí v práci. Odpoledne a večer je situace ještě mnohem horší," komentoval zádrhel velitel stanice v Nymburce Roman Zima.

O ulici dál zase rostl před domem poměrně mohutný strom sahající až do třetího patra, ale především silně nachýlený do silnice. Ani tam by se asi vysokozdvižný žebřík nedostal. „Do oken, před nimiž strom roste, bychom se nedostali určitě," poznamenali další přítomní hasiči.

Nečekané drama se při preventivní akci odehrálo na parkovišti před panelovým domem u sídlištní pošty. 
V cestě k nástupní ploše a mimo jasně vyznačené poloprázdné parkoviště stálo žluté osobní auto. Když hasička Monika Rajtrová vložila za stěrač preventivní leták upozorňující na nebezpečí takového stání a případné důsledky, z okna paneláku se vyklonil majitel vozu, který nevybíravými výrazy zjišťoval, co mu tam hasiči a policisté za okno dávají za papír.

Nakonec byl vyzván, aby si přišel auto přeparkovat. Jenže řidič jakoukoli rozumnou spolupráci na místě odmítal. Během chvíle museli policisté použít hmaty a chvaty a muž nedobrovolně skončil s pouty na rukou a byl odveden do služebního auta. „Nespolupracoval a odmítl prokázat svoji totožnost. Proto naše hlídka zasáhla a předvedla jej na obvodní oddělení k prověření jeho totožnosti a vyřešení přestupku. Ten byl oznámen k přestupkové komisi," řekla policejní mluvčí Petra Potočná.

Ale zpět k preventivní akci hasičů. Ti si naopak pochvalovali situaci v ulici úplně na kraji sídliště u bývalé Fruty, kde byla vytvořena šikmá parkovací místa a i pro hasiče byla volně přístupná. „Rekonstrukce této ulice se z našeho pohledu vydařila, šikmá parkovací místa byla přesně to, co jsme tady potřebovali. 
V minulosti tu také parkovala auta před domy a vzhledem 
k úzké ulici jsme měli problém tudy projet. Nyní je to 
v pořádku," konstatoval Zima.

Sečteno, podtrženo, řada míst na sídlišti dostane nové cedule o nástupních hasičských plochách a strážníci 
i policisté zřejmě častěji budou dohlížet na správné parkování v kritických místech. Jednoho dne, aniž by chtěl kdokoliv něco zlého přivolávat, by se totiž mohla nedisciplinovanost některých šoférů obrátit nejen proti nim, ale také proti desítkám lidí bydlících v místních panelácích.

V pátek večer se hasiči ještě chystali na podobnou akci 
v poděbradských ulicích.