Na začátku tohoto příběhu  bylo fotbalové hřiště TJ Litol v dezolátním stavu. Na jeho konci je hrací plocha, která splňuje  nejmodernější standardy . Čtvrteční déšť jako by naznačoval, že  bude poctivě zalévat nový travnatý povrch hřiště, které po celkové náročné  rekonstrukci  slavnostně zkolaudovali všichni klíčoví hráči úspěšného projektu.

Fotbalový klub Litole  je velmi aktivní,  má žákovskou přípravku, dorost,  hraje divizi, zápasy  jsou hojně navštěvované. Proto se vedení klubu  v čele s iniciativním manažerem Josefem Boreckým  rozhodlo jednou pro vždy vyřešit nevyhovující zázemí a požádalo o dotaci z evropských fondů.

„Podmáčené, nerovné hřiště  se podepisovalo na kvalitě pořádaných akcí, nutilo nás k omezení provozu a k pronajímání jiných hřišť v sousedních obcích," naznačuje problémy Josef Borecký. Ředitel FK Litol Jiří Ryšavý ho doplňuje: „Máme kolem 70 žáčků, ti,  ale i dorostenci a dospělí hráči, kteří naše město úspěšně reprezentují,  si zaslouží  dobré podmínky."

Podle vyjádření Stanislava Luska ze společnosti Luko – trávníky, která rekonstrukci prováděla, to však nebylo jen tak. „Vzhledem k vysoké hladině spodní vody jsme museli plochu hřiště stabilizovat  45centimetrovou vrstvou štěrkodrtě, to je množství materiálu!" říká Stanislav Lusk.

Pro úplnost: projekt získal dotaci z Regionálního operač- ního programu Střední Čechy  ve výši 6 milionů 500 tisíc korun, Město Lysá nad Labem přispělo 1 milionem 200 tisíci. „Město má s FK Litol velmi dobré vztahy, jsme rádi, že jsme se mohli na tomto projektu spolupodílet," uvedl místostarosta Petr Eliška.

Od čtvrteční kolaudace, respektive od příštího jara, až se nový trávník usadí, bude černá můra litolských minulostí.  Mládež bude moci vyměnit počítače za fotbalové míče.