Poděbradská zastupitelka 
a ředitelka Centra sociálních 
a zdravotních služeb uspěla ve volbách i přesto, že Nymbursko není senátním volebním okrskem a je rozděleno mezi Kolín a Jičín. A právě za kolínský obvod uspěla.

Ve druhém kole porazila kandidáta ODS Milana Raka. Ačkoliv v součtu hlasů nedosáhla na pěknou „špičatou" cifru jako v prvním kole, kdy ji hlas odevzdalo 11 111 voličů, 
i tak to stačilo na vítězství.

Nechme promluvit čísla. Jak se očekávalo, účast voličů zdaleka nebyla taková, jako před týdnem, kdy se současně konaly i komunální volby. Zatímco v prvním kole přišlo 
k senátorským urnám 39,59% voličů, napodruhé to bylo pouhých 15,17%.

Její procentuální vítězné skóre činí 56,24:43,75. Celkově ve druhém kole hlasovalo pro Třískovou 10 027 voličů, zatímco protikandidát Milan Rak získal 7 799 hlasů.

Na Nymbursku se senátní volby pod hlavičkou kolínského okrsku konaly například v Poděbradech, Lysé nad Labem nebo Sadské.

Nová senátorka je také staronovou poděbradskou zastupitelkou a je otázka, jak se se souběhem politických a pracovních funkcí vyrovná. To se čtenáři dozví v rozhovoru, který přineseme v jednom 
z příštích vydání.

Ačkoliv se na Nymbursku můžeme radovat z čerstvého zástupce v horní komoře parlamentu, tak například na finanční tok a lobby ve prospěch našeho regionu by to nemělo mít zásadní vliv.

Senát je ze své pozice jakousi pojistkou dolní komory a má se zabývat především korigováním špatných zákonů a těžiště práce senátora by tak mělo spočívat především v legislativě bez ohledu na region zvolení.

Emilie Třísková je jedním 
z deseti kandidátů ČSSD, kteří uspěli ve druhém kole voleb.