Dymokurská koule vstoupila do svého druhého desetiletí. Jedenáctý ročník, který se uskutečnil v sobotu 
v činěveské sokolovně, se nesl v rodinné atmosféře. Ostatně jako vždy.

Na turnaj v hospodském kulečníku, odborně pojmenovaném jako 8ball, se letos přihlásil rekordní počet hráčů, 
a to 56. Z toho hned 8 žen. „Trochu nás mrzí, že jich není víc, měli jsme i 9, ale ta desítka stále odolává," smál se jeden 
z hlavních organizátorů a rozhodčích Vladimír Kučera, jinak školník a hasič z Dymokur.

Ostatně pod hlavičkou dobrovolných hasičů je akce pořádána. Samozřejmě za přispění dalších firem, které věnují dary například do tomboly. Ceny jsou dané, lístky jako na plese si do tomboly nekoupíte. „Vítěz získá LED televizi. Jinak tu je například rozprašovač, zkamenělé koule, kuličky s osmičkou jako set přívěsků. Ti, co se umístí, odměníme diplomomedailí, kterou vyrobili žáci na ZŠ Masarykova v Dymokurech," vyjmenoval Kučera.

Ten, kdo vypadne a nedostane se do závěrečných bojů, hraje takzvanou Finskou rallye. Vítěz dostane finskou vodku s dřevěnými kalíšky.

Cimrman to všechno vidí

Dymokurská koule je spojená i s Járou Cimrmanem. Dymokurští hasiči Kučera, Kadlec, Krátký a bývalý starosta Jaroslav Červinka totiž razí tuto teorii. „My cimrmanologové tvrdíme, že už tenkrát učil hrát místní hasiče 
v Dymokurech Jára Cimrman kulečník. 1. září 1917 získal Cimrman místo učitele na místní škole. Později se v jeho příbytku našel artefakt, a tím byla kulečníková koule. Tu jsme předali do správných rukou při otevření Cimrmanova muzea v Letohradu. Zdeněk Svěrák nevěřil svým očím a uším. Říkal ano, našly se například Cimrmanovy boty, ale že se najde i Cimrmanova koule…," (smích)