Řidiči si mohou oddechnout. Od čtvrtka už nemusí počítat při průjezdu Poděbradskou ulicí kolem Velkých Valů se zdržením kvůli kolonám u semaforů. Světelná signalizace ráno zmizí.

Firma opravující břeh Velkých Valů včetně části silnice už má hotový nový asfaltový povrch. „Ve čtvrtek kolem deváté ráno budou staženy semafory a bude se jezdit ve dvou protisměrných pruzích," potvrdil místostarosta Zdeněk Vocásek.

Nejen úpravy povrchu silnice se blíží do finále. „Do konce týdne by měli být hotoví kameníci se svými pracemi. Následně ještě dojde ke tmelení," vysvětlil místostarosta. Podle jeho slov lze v tuto chvíli hovořit o dodržení termínu na konci července, kdy by měly být hotové veškeré stavební práce. S jednou podmínkou. Že současný rychlý postup prací nezbrzdí neočekávané výkyvy počasí.

Každého Nymburáka asi napadne otázka, kdy by se 
v opraveném korytu mohla znovu objevit voda. I na to se Nymburský deník zeptal. „Pokud půjde vše podle plánu a stavební práce skončí k poslednímu červenci, pak dojde k předávání díla a voda by se mohla ve Velkých Valech objevit 15. srpna," řekl konkrétní datum Vocásek. Jak už bylo řečeno, i to je podmíněno příznivým počasím.

Velké Valy se po letech čekání začaly opravovat loni 
v listopadu. Část břehu se už před drahnou dobou zřítila 
a hrozilo, že se propadne i podemletý kraj silnice. Situaci výrazně zhoršila i loňská povodeň, odborný zásah byl už neodkladný.

Radnice dlouho neměla na opravy peníze. Ty se podařilo získat až nyní. „Získali jsme ze Státního fondu dopravní infrastruktury 20 milionů korun, které by náklady prací měly pokrýt," řekl před začátkem akce místostarosta Zdeněk Vocásek.