Zkušenosti z Milovic využijí realizátoři projektu Military LIFE for Nature, jehož součástí je návrat velkých kopytníků také do Podyjí. Od letošního jara bude pomáhat udržovat dvě unikátní lokality v Národním parku Podyjí jedenáct zvířat dovezených z Anglie.

Společnost Česká krajina, které se podařilo uskutečnit úspěšný návrat divokých koní do rezervace v Milovicích, má nyní na starosti zavedení pastvy koní také v Podyjí.

Čtěte také: Zámek v Přerově kraj definitivně nekoupí

„Přiváží se sem další koně z Anglie, aby zde nebyli příbuzní milovických koní a mohla se vytvořit co nejširší genetická skupina. Samozřejmě v Podyjí využíváme všechny zkušenosti, které jsme získali v Milovicích. Do budoucna, tak jak se budou stáda rozrůstat, počítáme s výměnou zvířat mezi stády, aby se geny míchaly a zvířata v uzavřených stádech nedegenerovala," vysvětluje Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Zatímco první stádo divokých koní bylo v roce 2015 u Milovic vysazeno na čtyřicetihektarovou pastvinu, v Podyjí budou koně udržovat celkovou plochu bezmála 70 hektarů. Stejně jako v Milovicích promění velcí spásači během několika měsíců step zásadním způsobem. Tím, že si poradí s agresivní třtinou křovištní, a dřevinami, včetně invazivních druhů, se sem začnou vracet ohrožené rostliny i živočichové. A tak se v Národním parku Podyjí můžou těšit na vzácné koniklece, jalovce, orchideje, desítky druhů motýlů, ještěrky zelené, užovky stromové a řadu dalších rostlinných a živočišných druhů, které se neobejdou bez dlouhodobé péče. Zkušenosti z Milovic potvrzují, že tou nejlepší je právě přirozená pastva.

Čtěte také: Pachatel nechal na černé skládce výplatní pásku