Zarostlé stavení čp. 16 s dvorkem, kůlnami a stodolou. Na dvoře pobíhá asi desítka psů. Ti vypadají relativně udržovaně.

Pohled přes špinavá okénka kůlen a do stodoly však nabízí zcela jiný obrázek. Několik menších i větších psů zavřených v malých kotcích, kde jsou na betonové podlaze kvanta výkalů. V jednom 
z kotců chodí kólie bezradně pořád dokola. „O víkendu tady byly na podlaze mrtvé krysy. Nevím, jestli je zakousli ti zavření psi, nebo uhynuly jinak. Ale tohle přece není normální prostředí pro chov psů," říká Alena Teslíková 
z Městce Králové.

Její kamarád má nedaleko chalupu a při cestě kolem si velmi zvláštního chovu a vyjících zvířat všimla. „Ačkoliv nevypadají úplně podvyživeně, když jim nasypete obyčejné piškoty, tak se o ně porvou. Ale hlavně jde o ty podmínky, ve kterých žijí," říká Teslíková, která se s prosbou o radu, na koho se v případě podezření z týrání zvířat obrátit, ozvala redakci Nymburského deníku.

Policie: dáváme podnět veterinářům

Sama už za pomoci místostarostky Městce Králové Alžběty Chrzové kontaktovala v sobotu obvodní oddělení policie, jejíž hlídka na místo přijela. „Provedli na místě šetření, sepsali poznatek o možném týrání zvířat, který v pondělí zaslali na Krajskou veterinární správu, pobočku v Poděbradech. Nyní počkáme zhruba 14 dnů na jejich vyjádření a podle toho pak budeme konat dále," uvedla policejní mluvčí Věra Žídková.

Krajská veterinární správa o problémovém chovu už 
z minulosti ví. Ovšem její stanovisko je poněkud překvapivé. „Na místě už jsme provedli dvě kontroly, které neprokázaly porušení zákona. Psi jsou v dobrém výživném stavu," řekl veterinář Karel Dočkal 
a s odpověďmi na další dotazy nás odkázal na mluvčího Krajské veterinární správy, na jejichž stránky a oficiální formulář prý mohou lidé podávat případné stížnosti.

Sousedka: nejhorší je to po dešti

O situaci na Malé Straně svědčí také výpověď sousedky Jaroslavy Barákové, která je shodou okolností místostarostkou Chotěšic, pod něž Malá Strana spadá. „Díky své funkci vím, že paní chovatelka má oficiálně přihlášeno 23 psů. Podle mého názoru jich je ale uvnitř mnohem více. Když před už delší dobou část psů kvůli špatnému plotu utekla, sama jsem oslovila veterinární správu. Ti mi poradili, aby obec pomohla zbudovat paní chovatelce dostatečné oplocení. Myslela jsem, že si ze mě dělají legraci," říká Jaroslava Baráková.

Podle jejích slov je situace neudržitelná ve chvíli, kdy zaprší. „Jak to tu vypadá ohledně výkalů, když zaprší, to bych každému přála vidět. Navíc dalším sousedům z jiné strany paní prý přímo k plotu chodí část výkalů vysypávat. Kromě toho ten hluk je také velmi nepříjemný. Je to těžké, a na koho se obrátit?"

Majitelku chovu se Nymburskému deníku kontaktovat nepodařilo. Údajně je celé dny v zaměstnání a do domu 
s desítkami psů jezdí víceméně přespávat. „My tu děláme celé dny fasádu už 14 dnů, ale ještě jsme ji neviděli," říká jeden z dělníků od protějšího domu.

Majitelka prý chová psy ze zištných důvodů a prodává je. „Občas tu vidíme lidi, jak si jezdí pro štěňata. Jejich majitelka jim vozí nějaké krmení 
a že by se o ně vysloveně nestarala, to se říci nedá. Ale podívejte, jak ti psi žijí," říká Baráková.

Nymburský deník bude případ nadále sledovat. Zejména to, jak se k situaci na výzvu policie opět postaví veterináři.