Hotelová škola Poděbrady otevřela ve středu odpoledne své brány a pozvala širokou  veřejnost, aby jí předvedla, jak tu probíhá praktická i teoretická výuka. Zájem ze strany rodičů i jejich potomků, potenciálních studentů, byl veliký. Aby ne, vždyť renomé hotelovky zdaleka přesahuje hranice okresu.

Ve vyzdobených vstupních prostorách školy čekali slavnostně ustrojení studenti 
a studentky a okamžitě se ujímali příchozích. Den otevřených dveří byl totiž v jejich režii. S malými skupinkami návštěvníků procházeli studenti vyšších ročníků školu, ukazovali, vyprávěli a návštěvníci  poslouchali, ochutnávali 
a  ptali se.  Uznejte, kdo by mohl přesvědčivěji přiblížit studium na škole než právě sami studenti?

Učitelé, rovněž ve slavnostním, přijali na středeční odpoledne roli řekněme supervizorů a užívali si pohodovou atmosféru. Nymburskému deníku dělala průvodkyni pedagožka Jana Kočí, vedoucí odborných stáží.

„Zájemcům z řad žáků devátých ročníků základek ukazujeme, jak u nás probíhá teoretická i praktická výuka, kam naši studenti jezdí na tuzemské i zahraniční stáže. Návštěvníci například uvidí, jak vypadá banketní tabule, kterou  se naučí žáci připravit během prvních dvou ročníků  v rámci odborných předmětů.  K ní jsou vždy pozváni rodiče žáků a s dojetím sledují, jak pěkně si jejich potomek vede při obsluze, co dokázal uvařit, jak  ho práce baví," vysvětluje Jana Kočí.

V další místnosti návštěvníci obdivovali ukázky nádherných dekorací nebo se mohli seznámit se správnou úpravou kávy. Způsoby pražení zde prezentoval bývalý absolvent hotelovky, jemuž studium pomohlo k tomu, že si otevřel v Poděbradech vlastní pražírnu kávy.  Jeden z mnoha zajímavých příběhů úspěšných absolventů…

K atraktivním zastávkám při prohlídce školy patřily  ukázky barmanského umu studentů. Barmanské kurzy patří na škole k velmi populárním, studenti se účastní řady soutěží a málokdy se vracejí bez ocenění. „Udělal jsem si barmanský kurz a už jsem se zúčastnil soutěží nejen v České republice, ale třeba  ve Slovinsku nebo na Slovensku. Právě v Prešově jsme se umístili se spolužačkou jako tým na 3. místě. Po maturitě přemýšlím buď o pokračování studia na Vysoké škole hotelové nebo o práci barmana na zaoceánské lodi," svěřuje se se svými plány Václav Opočenský, student 4. ročníku z Čáslavi.

Studenti hotelovky, zejména ti úspěšní, mají smělé plány. Totiž mohou mít smělé plány, protože škola je vysílá do světa se skvělou výbavou. Kromě získání kvalitních odborných znalostí a dovedností je samozřejmostí téměř dokonalé ovládnutí  nejméně dvou jazyků. K tomu napomáhají krátkodobé i několikaměsíční zahraniční stáže.

Nejen o stážích a studiu jazyků, ale i o možnostech uplatnění absolventů, o úspěšných absolventech, ale i o společenském oblečení žáků nebo 
o podmínkách přijetí a o řadě dalších důležitých věcí se dozvěděli všichni, kdo se zúčastnili Dne otevřených dveří. V závěru své exkurze pak měli zájemci o studium nad výtečnou kávou a zákusky, samozřejmě z kuchyně studentů, věru o čem přemýšlet.  Třeba Ulmanovi z Nymburska 
s dcerou Patricií, za rok už možná budoucí studentkou hotelovky.

Ti, kteří nestihli prohlídku, se mohou přijít podívat do  hotelovky ještě ve středu 27. ledna nebo 10. února 2016. Škola bude přijímat návštěvníky od rána do 17 hodin.