Krásné sobotní dopoledne, kdy po výstřelu ze startovací pistole vyjelo zadní bránou pivovaru přes 500 cyklistů na výletní trať po regionu se čtyřmi zastávkami, nezkazil ani občasný odpolední déšť. Chvílemi odpočinku se staly hospody po cestě, kde si účastník nechal dát razítko na vyfasovaný pivní tácek. Kdo nasbíral všechny čtyři razítka a zastavil se na zpáteční cestě v pivovaru, dostal dárek v podobě kovového otvíráku.

Letošní ročník překonal mnohé. „Přihlásilo se o více jak 200 účastníků více než loni. Všechny, které jsme po cestě potkávali, byli spokojení. Zastihl nás déšť, mě konkrétně před Kostomlaty, ale za chvíli bylo po něm," uvedl sládek nymburského pivovaru Bohumil Valenta.

Ještě před výjezdem na cyklostezku se v areálu pivovaru soutěžilo. „To je novinka. Lidé dostávali ceny podle toho, kdo je nejmladší a nejstarší účastník. Kdo má největší pupek, kdo nejdelší vlasy," vyjmenoval Valenta. Dva výherci si rozdělili cenu v soutěži o nejhorší kolo, čili plečku, na které se vydali na cestu.
V kerské hospůdce Hájenka byla vyhlášená Miss cyklootvíráku. Vítěz další, a to vědomostní soutěže si mohl vybrat z jídelníčku. „Samozřejmě to bylo kančí, a to buď se zelím nebo se šípkovou," smál se sládek za organizátorský tým inspirovaný filmem Slavnosti sněženek.

Mezi účastníky cyklo – společenské akce byli lidé z Náchoda, Žatce, Prahy. Jeden 
z účasníků údajně přicestoval z Polska, vyjelo i několik Slováků.
Podle organizátorů se nejprve chystá 2. ročník podzimního cyklozavíráku a ten jarní otvírací za rok prý bude určitě také.


Václav Hrtan: Jedu z Libně.
Od Hrabala a za Hrabalem

Mezi účastníky 2. ročníku jarního cyklootvíráku se poprvé objevil i Václav Hrtan. Opřený o své kolo před pivovarskou vrátnicí čekal na výjezd. Veselý chlapík nám ochotně odpověděl na pár otázek.

Dobrý den, odkud jste na cyklootvírák přijel?
Já jsem přijel z Prahy Libně. Tam, kde Hrabal žil, vlastně 
z Hrabalovy Libně. Nejdřív jsem jel tedy vlakem a teď na kole.
Jezdíte takovéto trasy častěji nebo jste si to spojil pouze s tím Hrabalem, který je svázán s Libní, ale i Kerskem, přes které pojedete?
Jezdím výletně, jen takové lehčí závody a výjezdy. Co ještě udýchám (smích). Třeba trať na Bezděz, to je 50 kilometrů.

Jak vnímáte dnešní Libeň?
Po povodních je to už jiné. 
Z ulice Na Hrázi je jen polovina. Z těch Hrabalovských let tu stojí osamocená hospoda U Horkých. Tam ještě Bohumil Hrabal chodil. Automat Svět, kam chodil s přáteli Boudníkem a Bondym jde také do háje. Vlastníkem je Ital a postupně to likviduje.

Hrabal žil v tomto pivovaru, kde teď stojíme.
To já vím. I proto mě lákalo sem zajet. Nikdy jsem tu nebyl. Vyjíždím od Prahy na druhou stranu. Na Radotín a podél Vltavy k Mělníku.

Zachoval se alespoň ten Hrabalovský duch v dnešní Libni?
Duch tam rozhodně je. Hodně zajímavých lidí, jak jim Hrabal říkal pábitelé, se schází například v libeňské hospůdce Na Měsíci.