Domácí cukroví bude k sehnání všude. Máme pro vás ale i recept na vánoční Mušličky.

Proslulá cukrárna U Reinvaldů v Poděbradech se může pochlubit dokonce dvaceti druhy vánočního cukroví, které bude prodávat ve směsi. „Je to linecké, nepečené i Masarykovo cukroví. Z druhů to jsou vosí hnízda a vanilkové rohlíčky,“ vyjmenovala Linda Kmoch Škodová z cukrárny U Reinvaldů.

Ta se nám pochlubila také prvním místem v soutěži o nejlepší perníček. Spolu s dalšími soutěžícími se do městské soutěže přihlásila známá poděbradská cukrárna s perníkovým logem Poděbrad. „Vyhráli jsme pohár,“ smála se Škodová a dodala, že doma peče cukroví a rodina má ráda klasické kousky, což je hlavně linecké cukroví.

V cukrárně – kavárně U Evy v Kostomlatech rozdělují cukroví na levnější a dražší. „To levnější je klasické linecké, ostatní je směs devíti druhů domácího cukroví jako jsou například vosí hnízda nebo plněné ořechy,“ prohlásila Eva Mrňavá. „V tuto dobu přijímáme objednávky na vánoční cukroví a začneme ho prodávat před Vánoci. Kilogram směsi budeme prodávat za 350 korun,“ tvrdí Mrňavá. Ta už doma nepeče. „Trávím v práci i 16 hodin denně, to už bych nezvládla,“ dodala vedoucí cukrárny a kavárny ve Školní ulici.

Naše cesta vedla i do pekařství Kopecký, kde na Vánoce nezapomínají. „Pečeme a v těchto dnech již nabízíme na krámě u nádraží staročeské cukroví. Jsou to myslivecké knoflíky, marokánky, či linecké varianty. Pak také vánoční dortíky s jedlou barevnou rýží,“ ví jednatel pekařství Tomáš Kopecký.
Specialitou bude pro zákazníky ještě cukroví z celozrnného těsta a dále pamlsky vhodné pro diabetiky. To už se vidí dnes málokde.

Zhruba za týden začnou prodávat v nymburské cukrárně Fiala na Náměstí Přemyslovců směs vánočního cukroví z vlastní výrobny. „Vše je z másla a dalších kvalitních surovin. Nabídneme kuličky s lískovým oříškem, mandlový hříbeček, nugátový rohlíček, nebo kokosové kolečko,“ přinesl mi na tácku ukázat vzorky Tomáš Fiala z cukrárny na náměstí.

Výběr je zaručený a cukroví se hlásí o slovo v každé cukrárně. Pokud nepečete, máte šanci ho sehnat. Pro ty, co se bez pečení ale neobejdou, jsme připravili recept na klasické vánoční cukroví, a to sice na Mušličky. Příjemné mlsání dobrého domácího cukroví.

Kde seženete domácí cukroví v regionu a za kolik

Cukrárna – kavárna U Evy, Školní ulice, Kostomlaty nad Labem – 1kg směsi domácího cukroví za 350 Kč
Cukrárna U Reinvaldů, Jiřího náměstí, Poděbrady – 1 kg směsi cukroví za 390 Kč
Cukrárna Balada, Palackého třída, Nymburk – 1 kg za 390 Kč
Pekařství Kopecký, Petra Bezruče, Nymburk – 1 kg směsi za 280 Kč
Cukrárna Fiala, Náměstí Přemyslovců, Nymburk – 1 kg cukroví za 375 Kč
Recept na vánoční Mušličky od Evy Křížové z Městce Králové

Co potřebujeme: 25 dkg másla, 25 dkg hladké mouky, 1 vejce, 1 lžíce teplé vody, cukr moučka, vanilkový cukr / Na náplň: 30 dkg vlašských ořechů, 2 lžíce cukru, mléko
Příprava: Zaděláme těsto a necháme asi hodinu odležet v lednici. Potom rozválíme na placku a vykrájíme kolečka. Do koleček přidáme náplň, přehneme a vidličkou zamáčkneme. Mušličky dáme péct cca na 20 minut do trouby. Hotové je ve finále obalíme v moučkovém a vanilkovém cukru.
Z tohoto množství získáme 3 plechy cukroví, na 1 plech se vejde tak 45 Mušliček.
Náplň: Ořechy rozmixujeme na drobno, přidáme 2 lžíce cukru a trochu mléka. Rozmícháme, aby směs nebyla řídká, ale vláčná. Pak nandáme do koleček.