Nejmodernější gastronomické přístroje, nad kterými by kuchaři ze staré školy asi jen nevěřícně kroutili hlavami.

I to je součástí nové učebny praktické výuky pro učně z poděbradského Středního odborného učiliště společného stravování. Nové prostory slavnostně otevřeli tento týden v patře nad stávající učňovskou restaurací Labenka na Husově třídě. Vybudování jedné z nejmodernějších výukových místností pro budoucí kuchaře a číšníky stálo téměř 7 milionů korun. 85 procent bylo zaplaceno z fondů Evropské unie, konkrétně Regionálního operačního programu soudržnosti Střední Čechy.

Proč takové školící studio vlastně vzniklo? Podle ředitelky Heleny Klimešové jde především o výrazné zkvalitnění výuky. „Hlavním smyslem projektu bylo vybudovat moderní školící studio praktické výuky v dosud nevyužitých prostorách Labenky, které vhodným způsobem rozšíří nabídku vzdělávacích aktivit školy nejen pro žáky, ale i pro absolventy jiných škol, pro dospělé a veřejnost, 
a zároveň výrazně zkvalitní výukový proces díky vybavení moderními technologiemi, audiovizuální technikou 
a nejmodernějšími gastronomickými přístroji," řekla při slavnostním otevření Klimešová.

Slavnostního otevření se zúčastnila také senátorka 
a radní pro oblast sociálních věcí Emilie Třísková. „Tato škola je mojí srdeční záležitostí a jsem hrdá na to, že patří k jedněm z nejvýznamnějších v rámci kraje. O její kvalitě svědčí stále dostatečný počet zájemců o vyučované obory, zatímco na jiných učilištích se potýkají s nedostatkem zájmu," řekla Třísková.

A žáci hned na místě demonstrovali svoji kvalitu, když hostům nabídli čerstvě připravenou francouzskou specialitu, a to šneky.