Po chystané zásadní proměně Jiřího náměstí patrně druhá nejdůležitější změna týkající se aktuální podoby Poděbrad. Řeč je o vybudování hlavního společenského sálu města. Podle současného návrhu má být v horních patrech Růžového slona 
a před budovou by měl vyrůst parkovací dům.

Aktuální jednání představitelů města jsou vedena se současným majitelem objektu u náměstí, v němž sídlí hypermarket a vrchní patra nejsou využívána. „Stávající majitel dostal nabídku od jiné právnické osoby na odkoupení celého objektu. Ta nabídka byla taková, že se na ni nedalo říci ne. Stávající majitel tedy navrhl potenciálnímu kupci ponížit částku za nákup 
o 20 milionů s tím, že město by odkoupilo 3. a 4. patro budovy, kde by vybudovalo kulturní sál. Zároveň by odkoupilo i pozemek směrem k parku, kde by byla vybudována skleněná kukaň 
s eskalátorovou jednotkou vedoucí ke vchodu do těchto prostor. Byly by to dva oddělené objekty," řekl starosta Ladislav Langr.

Podle jeho slov by nový investor chtěl současné prostory hypermarketu zrekonstruovat a horní patra by pro něj byla „koulí na noze". Proto je záměru města nakloněn. „Zároveň by město vybudovalo na místě stávajícího parkoviště před objektem parkovací dům, který by sloužil jak návštěvníkům komerční části budovy, tak účastníkům kulturních akcí, ale 
i pro běžný provoz a parkování ve městě. Tím by se vyřešila i otázka toho, že čtyři vítězné projekty na revitalizaci Jiřího náměstí počítají s jiným využitím parkoviště u Labe, a my si nemůžeme dovolit zrušení zhruba 50 parkovacích míst bez náhrady. Vybudování parkovacího domu by tak řešilo i tento problém. Ceny za parkování by byly lidové," vysvětloval záměr vedení radnice starosta.
To vše je zatím pouze záměr. Radnice si nechá vypracovat projekt proveditelnosti vybudování kulturního sálu v daných prostorech, a pokud bude odpovídat jejím zájmům, až pak dojde na další kroky. Nicméně pokud by byl dodržen současný předpokládaný harmonogram, pak by stavební práce na úpravách prostor a budování parkovacího domu měly začít už příští rok na podzim.

Nedílnou součástí akce je také její financování. Samotný nákup objektu by stál zhruba 20 milionů korun a podle odhadu stavebníků by nutné rekonstrukce přišly přibližně na 35 milionů korun.

Langr předestřel tři možná řešení. Jednak zmrazení investic do probíhajících 
a chystaných akcí ve městě. Což však považuje za nejméně vhodnou variantu. Druhým řešením by mohlo být zřízení fondu, ve kterém by se koncentrovaly peníze z prodeje bytů, kde je částečným vlastníkem město 
a daná situace je pro něj nevýhodná.

Třetí a zřejmě nejreálnější varianta je vzetí si úvěru 
u banky. Úvěry jsou v současné době mimořádně výhodné a podle slov starosty se dají pořídit i za 0,3% úroku a dají se údajně vyjednat ještě výhodnější podmínky. Radnice by počítala s možným odložením splátek na dobu od roku 2019, kdy by skončilo splácení jiného úvěru a využila by na splácení částku 6 milionů korun, kterou dostává jako roční nájem od Vodovodů a kanalizací Nymburk za pronájem čističky odpadních vod.

Vedení radnice se však nebrání i kombinaci několika možností z těchto tří variant. „Toto je z mého pohledu zatím ideální řešení problému vybudování společenského sálu v Poděbradech, který měly ve volebním programu minimálně čtyři strany. Zároveň bychom se tím zbavili ohyzdné budovy v centru města," řekl Langr.

Po následné diskuzi zastupitelé schválili uvedený záměr a vedení města tak bude o možnosti odkupu jednat jak se stávajícím majitelem objektu, tak s jeho potenciálním kupcem. Ten by chtěl mít celou situaci vyřešenou údajně do jednoho měsíce.

Původně chtělo vedení města vybudovat kulturní sál v budově sousedící 
s radnicí na náměstí. Zároveň s tím mělo vzniknout 
i komunitní centrum. Projekt za přibližně 100 milionů korun měl být podpořen dotací. Jenže jak hned 
v úvodu projednávání daného bodu předeslal starosta, jednání na ministerstvu pro místní rozvoj nebyla úspěšná a aktuálním rozhodnutím se město tohoto záměru vzdává.