Nedaleké Boleslavsko nabízí hned několik zastavení. Na zámku Mnichovo Hradiště mohou návštěvníci už od 1. dubna obdivovat nově zařízený lovecký salón, jemuž dominují rozměrná kachlová kamna s neobvyklou ozdobou – zmenšeninou zámku.

Zámek Bělá pod Bezdězem letos vsází na romantickou, tedy tu nejstarší archeologii. Ve spolupráci s Jiřím Waldhausrem vzniká expozice, jejíž základ bude vycházet z nálezů na Bělsku. Bude zpřístupněna od 1. května.

Skalní hrad Valečov nad obcí Boseň se pyšní tím, že je otevřený celoročně. Opravy, které jsou naplánované na letošní rok, tak budou probíhat za provozu a turisty by podle kastelána Karla Steklého neměly výrazně omezit.

Čtěte také: KRÁTCE: Co se děje na Nymbursku?

Překvapení ve Zvířeticích

Zřícenina zámku Zvířetice u Bakova nad Jizerou, která v posledních letech začala psát pod taktovkou týmu Vojtěcha Dvořáka novou kapitolu své historie, rovněž přivítá první hosty 1. dubna. Největším lákadlem zříceniny je virtuální i fyzický model zámku, jak vypadal v době své největší slávy. Na letošní rok však tým Zvířetice Vision21 chystá rozběhnutí velké akce na podporu oblíbené památky – organizátoři vše odhalí 7. dubna v sále bakovské Radnice.

Prohlídky zámku s průvodci v kostýmech, kreativní dílny, divadelní představení i výpravu za ztraceným sluncem si užijí v sobotu 25. března návštěvníci Zámku Nelahozeves, který od 9 hodin zahájí letošní turistickou sezónu. Jeden z nejvýznamnějších pozdně renesančních zámků v Čechách nabízí stálou expozici s názvem Pohled do šlechtického interiéru rodiny Lobkowiczů, která je souborem dvanácti dobových pokojů. „Interiéry jsou inspirované dobou desátého knížete z Lobkowicz Ferdinanda Zdeňka a představují pánskou a dámskou ložnici, jídelnu, hudební pokoj, rodinnou kapli a knihovnu," přiblížila projektová manažerka Zdeňka Niklová.

Tři výstavy a tři prohlídky návštěvníkům nabízí Zámek Veltrusy, kde jsou o víkendech otevřeny dvě výstavy. Od prvního dubnového víkendu se pak mohou zájemci po zámeckém areálu projet koňským povozem a v květnu startují oblíbené cykloprohlídky. Lidé, kteří se zajímají o povozy a kočáry, uvítají výstavu historických kočárů, která je otevřena od dubna.

Čtěte také: Za smrt pacienta a falšování padly podmínky

Loučeňský zámek slaví kulatiny

Barokní zámek Loučeň má letos důvod k radosti, slaví 10. narozeniny. Kulaté výročí se odrazí i v programu, který nabídne nejen na tradiční zámecké slavnosti, ale také originální program zpravidla každou první sobotu v měsíci. Předmětem každoročního zájmu turistů je ovšem nejen samotný zámek, ale i rozlehlý anglický park, a dokonce jedenáct labyrintů a bludišť.

Mezi jedinečné památky Nymburska patří bezesporu skanzen v Přerově nad Labem. Za padesát let se zde podařilo shromáždit autentickou sbírku lidové architektury právě z Nymburska. Pro jubilejní sezonu 2017 připravilo Polabské muzeum pro návštěvníky řadu novinek. Kromě stálých expozic tu návštěvníci najdou velkou retrospektivní výstavu k 50. výročí skanzenu a atraktivní výstavu z muzejních sbírek Rodinné loutkové divadlo. V současné době zde probíhá tradiční výstava Jaro na vsi s řadou víkendových aktivit spojených s jarním zvykoslovím. Jarní výstava potrvá do 30. dubna. 

Čtěte také: Přerovský skanzen otvírá jubilejní 50. sezonu