Odchod firmy AZOS CZ z Nymburka se zásadně přiblížil realitě. Vyplývá to z výsledků úterního jednání mezi hejtmanem Milošem Peterou a zástupci firmy.

Hejtman odchod firmy 
z Nymburka považuje za nejlepší řešení situace. „Shodli jsme se na tom, že nejlepším východiskem bude přesunout továrnu AZOS do jiného místa, i mimo město Nymburk, kde nebude své okolí obtěžovat zápachem," informoval hejtman.

Toto řešení poprvé připustilo i vedení firmy AZOS CZ. „Za nás mohu prohlásit, že se jím budeme zabývat a promyslíme ho. Tato možnost má samozřejmě řadu podmínek, při jejichž splnění je proveditelná. V této chvíli je ale nebudeme blíže specifikovat," uvedl Karel Samec, mluvčí AZOS CZ.
Podle hejtmana by nyní měla firma AZOS CZ podat oficiální žádost a Středočeský kraj by jí na základě toho pomohl s hledáním vhodné lokality. „Ve středních Čechách je celá řada brownfieldů, které by přicházely v úvahu jako vhodné sídlo pro továrnu AZOS. Příhodná by mohla být například průmyslová zóna Milovice nebo některá z částí bývalé ocelárny Poldi Kladno," vysvětlil hejtman Miloš Petera.

Na novou situaci reagoval také starosta Nymburka Tomáš Mach. „Jsem rád, že pan hejtman otevřel jednání na náš popud a dospěl na krajském úřadu ke stejnému závěru jako město Nymburk, a to, že zápach z AZOSu je skutečný. Jsme vděční za tento vstřícný krok a jsme kdykoli, stejně jako doposud, krajskému úřadu v postupu nápomocni," uvedl v písemné reakci starosta Tomáš Mach.

Reagoval také na nařčení mluvčího AZOSu z populistických gest. Mluvčí firmy Karel Samec doslova uvedl: „Oceňujeme přístup kraje, který na rozdíl od starosty Nymburka hledá skutečná řešení a nedělá jen populistická gesta."

To Mach rezolutně odmítl. „Věřím, že pomocí takzvaných 'populistických gest', jak mé snažení ve věci nesmyslně označuje mluvčí AZOSu, jsme významně napomohli my i občané Nymburka k radikálnímu posunu v boji proti zápachu. Panu hejtmanovi děkuji a vyjádření společnosti AZOS respektuji," uvedl starosta Nymburka.

Vedení kraje také potvrdilo, že ve firmě se nadále do doby, než bude nalezeno vhodné místo k přemístění, nebude pracovat o víkendech. „Středočeský kraj bude provádět namátkové kontroly, zda firma skutečně tuto dohodu dodržuje. Od naší dohody si slibujeme jednak zklidnění atmosféry ve městě Nymburce a také, že si jednou pro vždy ověříme, zda zápach skutečně pochází z továrny AZOS či nikoliv," doplnil hejtman Miloš Petera.

Jak reaguje starosta Milovic Milan Pour na slova hejtmana 
o možném přesunu firmy AZOS CZ do průmyslové zóny Milovic? Čtěte zítra!