Safari v bývalém vojenském prostoru v Milovicích. To je další projekt, který by část tohoto prostoru proměnil v přírodní park se zubry, divokými koni a pratury.

Rada kraje na pondělním jednání vzala na vědomí návrh zavedení přírodního parku na modelu bývalého vojenského výcvikového prostoru Milovice – Mladá. Náměstka hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Marka Semeráda pověřila, aby pokračoval v jednáních se společností Česká krajina, v jejíž spolupráci tento projekt vznikl.

Je ovšem nutné jednat se společností Mladá RP, která má prostor bývalého vojenského prostoru v Mladé dlouhodobě pronajatý. Na jejich rozhodnutí bude totiž záviset, zda se na malé části jejich pronajaté plochy projekt nakonec uskuteční.

„V první fáze projektu by měla vzniknout ohrada formou elektronického ohradníku na ploše bez lesního porostu, a také části přiléhajícího lesního celku, nejlépe dubového nebo smíšeného. Umístění ohradníků by mělo být řešeno tak, aby nenarušovalo pocit návštěvníků z volné krajiny," uvedl Marek Semerád s tím, že se také počítá s vytvořením napajedel. Poté by měla být do ohrazeného prostoru vypuštěna zvířata jako například zubři.

Záměrem projektu je vybudování takzvaného „Evropského Serengeti", kde by na volném prostranství bývalého vojenského prostoru mohli návštěvníci spatřit volně žijící zubry, divoké koně či pratury. Tyto tři největší a nejimpozantnější druhy zvířat formovaly po tisíce let přírodu nejen České republiky, ale 
v podstatě celého kontinentu.

„Podobné projekty jsou testovány již desítky let například v Nizozemsku, tam však narozdíl s Čechami nemají 
k dispozici autentickou přírodu. Podle mého názoru by bylo chybou, kdybychom nevyužili podmínky, které se 
u nás pro tento projekt naskýtají," tvrdí náměstek Semerád.

Naplněn by tak podle něho měl být i jeden z hlavních cílů projektu, tedy levná údržba bezlesí. Což je prostor, který se v Milovicích sám o sobě k tomuto záměru nabízí. „Dalším, pro nás neméně důležitým cílem, by však byla i funkce parku coby turistického cíle. Předpokládám, že by do prostoru parku byl regulovaný 
a zpoplatněný přístup. Povolen by mohl být například 
v autech, podobně jako je tomu v amerických a afrických rezervacích s velkou zvěří. Nebo by se mohly nabízet i exkluzivní pěší exkurze s rangerem," dodal Semerád.

Logická návaznost Prahy a blízkost „milovické safari" by navíc mohla podle něj zvýšit atraktivitu turistických cílů ve středních Čechách.