Jubilejní pátý ročník příjemné podzimní akce Poznejte náš venkov, kterou pořádá Místní akční skupina (MAS) Svatojiřský les společně s majitelem farmy Jiřím Petersíkem, navštívily tentokrát rekordní dva tisíce lidí.

„Když jsme před šesti lety přišli s nápadem tuto akci uspořádat, netušili jsme, že se jí bude takto dařit. Letos jsme z Fondu hejtmana získali 120 tisíc korun a 30 tisíc z Celostátní sítě pro venkov," uvedla při zahájení předsedkyně MAS Eva Pacltová s vysvětlením, jak se podařilo dát dohromady peníze na tak bohatý kulturní program.

Jako každý rok šlo nejen 
o poznávání venkova a toho, co se v okolních vesničkách děje a vyrábí, ale také o příjemnou zábavu. Užít si krásného dne plného slunce si přišli nejen dospělí, ale 
i ti nejmenší. Pro ty prvně jmenované byly připraveny například nejrůznější regionální pochutiny, knižní novinky spisovatele Jana Řehounka, ale také příjemná hudební vystoupení. O to hlavní, které přilákalo zřejmě nejvíce lidí, se postarala několikanásobná Česká slavice a nestorka české popové hudby Petra Janů. Program zakončila energickým rockem kapela Dočasně Bezejména se zpěvačkou Zdenou Posejpalovou ze Dvorů. Ta se nebojí pustit se ani do skladeb například z dílny kapely ACDC.

Děti si užily různé dílničky a divadlo, Eva Pacltová vyhlásila také vítěze dětské literární soutěže, kterou v rámci akce MAS Svatojiřský les pravidelně vyhlašuje. Vítězkou s příběhem o klášteře nedaleko Křince a o dvouhlavém psovi je Tereza Cerhová ze Základní školy Křinec. „Věnovala jsem příběhu několik dní. Inspirovala jsem se různými příběhy," vysvětlila vítězka.