Finta, která mladému podvodníkovi vynesla 
v první chvíli čtvrt milionu korun. Během pár dnů byl nymburskými kriminalisty dopaden a ve finále mu tak může trik vynést osm let za mřížemi.

Šestadvacetiletý muž, který je trvale hlášen v Mostě, použil ne příliš originální způsob. Zatelefonoval dvaasedmdesátileté seniorce z Nymburka 
s tím, že je její syn. „Požádal ji o půjčení 250 tisíc korun na koupi nového vozidla. Dále ženě sdělil, že peníze si od ní převezme jeho kamarád v místě bydliště. Žena v dobré víře synovi pomoci celému příběhu uvěřila a peníze cizímu muži předala," řekla policejní mluvčí Petra Potočná.

Nicméně pro jistotu si muže pomocí svého mobilního telefonu vyfotila. Což bylo pro následující dny klíčové. „Vzápětí hovořila se svým skutečným synem a zjistila, že byla podvedena. Celou věc proto oznámila na policii," uvedla Potočná.

Snímek a popis mladíka byl kriminalistům zásadním vodítkem. Ačkoliv je na něm částečně maskován kšiltovkou, během několika dnů věděli, 
o koho se jedná. A domněnka, že jde o známou firmu, se jim následně potvrdila. „V minulém týdnu nymburští kriminalisté obvinili muže ve věku 26 let z trestného činu podvod. V případě prokázání viny mu nyní hrozí trest odnětí svobody ve výši až 8 let," doplnila policejní mluvčí.

RADY, JAK NENALETĚT PODVODNÍKŮM

Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého obydlí.

Nepodléhejte jejich šarmu a výřečnosti.

Vždy zachovejte chladnou hlavu, a pokud možno si ověřujte pravdivost jejich příběhu.

Nikdy hned neotvírejte dveře, pokud nevíte, kdo je za nimi. Za tímto účelem používejte panoramatické kukátko, které Vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který drží dveře jen pootevřené, čímž máte možnost některé věci vyřídit bezpečněji.

Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb, nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na zmíněnou instituci, na kterou se pracovník odvolává. Pokud si nejste jisti, trvejte na tom, že 
o nabízenou službu nestojíte. NEBOJTE SE ŘÍKAT NE.

Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte – v naprosté většině jde 
o podvod.

Nepodvolujte se nátlaku rychlého rozhodnutí či podpisu. Vše si v klidu a pečlivě promyslete.

Závažná rozhodnutí týkající se Vás nebo Vašeho majetku konzultujte 
s právníkem, nechte si poradit od dalších věrohodných osob. Řada nevládních organizací poskytuje seniorům i bezplatnou právní poradnu.

V případě pochybností vždy volejte linku 158.

Zdroj: www.bezpecnynymburk.cz