Vyděšení zaměstnanci a klienti nymburské pobočky „sociálky". Až následný ostrý zásah policie a nasazení pout zklidnili agresivního muže, který v úterý dopoledne na parkovišti před úřadem napadl a držel násilím na zemi ženu. Údajně jde v Nymburce o známou „firmu".

K napadení došlo v půl desáté dopoledne. „Čtyřicetiletý muž chtěl vytáhnout z auta ženu, která odjížděla z parkoviště před pobočkou úřadu. Podle jeho mínění to ženě trvalo příliš dlouho," řekl šéf nymburských kriminalistů Marek Šmíd.

Jenže řidičky se zastala spolujezdkyně a tak agresor zaútočil na ni. „Stáhl ji k zemi, žena upadla a muž se napřáhl k úderu. Nakonec ale neudeřil. Ženu držel na zemi až do příjezdu policejní hlídky," popsal další dějství Šmíd.

Z oken sledovali vše zaměstnanci a klienti úřadu. Situaci popsala jedna ze zaměstnankyň, která si nepřála být jmenována. „Bylo to děsné. Všichni jsme z toho byli 
v šoku. Nemáme tu žádnou ochranku. Toho muže navíc známe, je to vyhlášená firma 
a výtržník. Před časem u nás škrtil posudkovou lékařku," řekla pracovnice nymburské „sociálky".

Hlídka po příjezdu na místo vyhodnotila situaci. Podle některých svědků se muž pokoušel napadnout i policisty. Ti však svůj postup popisují následujícím způsobem. „Hlídka situaci zhodnotila a při zákroku použila donucovací prostředky. Konkrétně hmaty, chvaty a následné přiložení pout," uvedl Šmíd.

Ten také potvrdil, že se muž neocitl v kontaktu s policií poprvé. „Policii je tato osoba 
z několika předchozích případů už známá," řekl kriminalista.

Během dne pak proběhly výslechy jak podezřelého, tak svědků událostí před budovou správy sociálního zabezpečení. V odpoledních hodinách policisté muži sdělili podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. Jak už bylo řečeno, neslyšel podobná slova poprvé.

Pokud už byl za tento trestný čin v minulosti odsouzen, hrozí mu tentokrát v krajním případě až tříletý pobyt za mřížemi.