V dubnu množství žadatelů čekalo ve frontě před krajským úřadem, aby žádost mohli předat s pořadím poskytujícím naději na poskytnutí příspěvku – někteří tam stáli i během mrazivé noci – a následně se ukázalo, že je „předběhly“ desítky žádostí přinesené kurýrem na podatelnu. S časem podání přesně v 8.00. Vyvolalo to velké emoce – přičemž řešením je návrh uvolnit dalších 25 milionů korun, aby mohli být uspokojeni i předběhnutí žadatelé. O tom jistě zastupitelé ještě svedou debatu.

Opoziční Karel Horčička (ČSSD) ovšem navrhl zařadit do programu jednání i samostatný bod, v jehož rámci by radní Věslav Michalik (STAN) vysvětlil, co, jak a proč se odehrálo. Podle Horčičkových slov je třeba reagovat na pocit veřejnosti, ze přidělování dotací bylo neprůhledné, a odstranit „pachuť hořkosti“. Horčička odmítl Michalikova slova o tom, že souvislosti objasní v době, kdy se bude jednat o dalších penězích na kotlíky. Nechtěl odsouvat debatu na pozdější dobu, ale věc řešit hned. „Měli bychom udělat všechno pro to, abychom Středočeský kraj očistili,“ připojil se i Tiso.

Ilustrační foto.
Cena za vodu, které navíc není dost. To Středočechy pálí nejvíc

Také Pavel Hubený z KSČM netají své výhrady. V úterý vystoupil nejen s kritikou aktuálně diskutovaného druhého kola kotlíkových dotací, v jehož rámci bylo schváleno 424 žádostí a pro uspokojení dalších 187 má být uvolněno zmiňovaných 25 milionů korun. „Dosud jsme se nedověděli, proč někteří lidé věděli, že mohou dát žádost messengerovi, a někteří stáli ve frontě,“ zdůraznil. Ohrazuje se však také proti úřadování kolem prvního kola dotací, kdy bylo ještě v minulém období schváleno 4303 žádostí. „Z nich je zatím zúřadováno 1400; další proplaceny ještě nebyly,“ ohradil se proti postupu úředníků. „Tímto tempem by se to řešilo ještě tři roky,“ konstatoval. S dodatkem, že pokud si někdo kupoval nový kotel před rokem či rokem a půl – a některé rodiny si i půjčily peníze – je čekání příliš dlouhé.

Samostatný bod jednání k vysvětlování souvislostí kotlíkových dotací ovšem opozice v krajském zastupitelstvu neprosadila. Devatenáct hlasů „pro“ nestačilo. Proti návrhu sice zvedlo ruku jen šest zastupitelů – dalších 33 se však zdrželo hlasování.

Téma kotlíkových dotací zůstává pro hejtmanství nadále velmi aktuální. Na páteční odpoledne je na krajském úřadě ohlášena tisková konference s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO).

Kominík
Z komínů se začíná kouřit. Kdy je naposledy viděl kominík?