Ve většině obcí mají pouze jeden volební okrsek, který bývá v sídle obecního úřadu. Ve velkých městech je okrsků podstatně více, Mělník jich má dvacet, v Kralupech nad Vltavou zamíří voliči do osmnácti volebních okrsků a v Neratovicích do patnácti.

V Mělníku přitom na rozdíl od vesnic není na radnici ani jeden okrsek. „Většinu volebních okrsků máme v budovách základních a středních škol," uvedl vedoucí vnitřního oddělení David Kučera, který má volby na starosti. 

Mělník ovšem není jediným městem, kde se volí ve školách. Podobně je tomu i v případě dalších dvou velkých měst regionu.

Volby v hasičárně i v hospodě

Výjimkou nejsou ani okrsky v kulturních domech. V Mělníku jsou dvě volební místnosti tradičně i v domě dětí a mládeže na Polabí. A volit se bude i v Rodinném centru Chloumek nebo v blatecké a vehlovické požární zbrojnici.

Volbám budou patřit i dvě hasičárny v Kralupech nad Vltavou a Neratovicích. Voliči z Vavřinče a Starých Ouholic půjdou místo na úřad do hospody. Namísto piva se tam ovšem dočkají zapečetěných volebních schránek.

Obyvatelé Všestud se u voleb sejdou v klubovně fotbalového klubu SK Viktoria a boreckým voličům se otevře tamní Volnočásek. Volit se bude i v čekárně praktického lékaře v Cítově nebo na poště v Tišicích.

Čtěte také: Devětatřicet obcí na Mělnicku volí svého senátora