VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Trojnásobná mistryně světa: Marmeládu není dobré vařit dlouho, vytrácí se chuť

Příbram /FOTOGALERIE, ANKETA/ - Lidé v úterý mohli ochutnat nejlepší marmelády na světě. Várku této pochoutky uvařila v centru Příbrami trojnásobná mistryně světa v této disciplíně Blanka Milfaitová, jejíž marmeládu ochutnala i britská královna.

22.6.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Do Příbrami zavítala v úterý Blanka Milfaitová. Foto: Deník/Kateřina Chourová

„Nový recept nevybírám nějak dlouho. Po marmeládách s bylinkami či alkoholem se nyní opět vracím k těm jednodruhovým. Na nich poznáte, zda je marmeláda dobrá či nikoliv," řekla Blanka Milfaitová. Experimentování se jí prý zatím vyplatilo.

„Nejneobvyklejší pro mě byla fíková marmeláda ze Sicílie, přeci jen pro nás není toto ovoce úplně obvyklé," dodala kuchařka. Upřednostňuje ale především české ovoce a zeleninu, výtečná je prý i marmeláda z rebarbory.

A jak poznat kvalitní marmeládu? Prý jednoduše. Musí stále chutnat po daném ovoci či zelenině. „Kdo má rád sladké cumly, tak klidně na kilo ovoce použije kilo cukru a chutná mu to. Neměla by se ale marmeláda vařit příliš dlouho, chuť se pak ztratí," upozornila Blanka Milfaitová.

Anketa: Zavařujete? Co máte nejraději? Experimentujete?

Marie Lundáková, 68 let, Příbram: Když je z čeho, zavařuji. Začala jsem, když děti odrostly. Nejraději dělám marmelády, protože kompoty se mi dost kazily. Máme zahradu, takže nejvíc zavařuji z josty, taky z rebarbory. Tu jsem už dělala letos, ještě než nám úrodu zničily kroupy. Experimentovat se trochu bojím, proto jsem dnes přišla ochutnat různé kombinace. Do té rebarbory jsem ale letos přidala skořici a to je dobré.

Marcela Martinková, 60 let, Příbram: Zavařuji až v poslední době. A začala jsem i experimentovat, takže zkouším různé ovocné kombinace spolu s kořením. Mám výborné marmelády, ale řídké, chtěla jsem se vyhnout chemii v podobě želírovacích prostředků. Paní Milfaitová mi poradila, abych dávala pektin. Úspěch jsem měla v rodině s marmeládou ze směsi zbytků ovoce. Výborný je džem z meruněk s plátky mandlí.

Vojtěch Ebr, 35 let, Příbram: Já tedy nezavařuji, ale mám rád ty klasické marmelády. Nemám rád od dětství zavařené blumy a podobně, ale třeba třešně docela jo. Experimentům jako konzument bych se nebránil třeba v exotické zemi, když to nebudou smažené kobylky. Co se týče marmelád, rád ochutnám nějakou novou příchuť, někdy zase sáhnu po zavařené zelenině. Záleží na aktuální chuti.

Veronika Slepičková, 32 let, Příbram: Já tedy zatím nezavařuji, ale jednou, kdo ví…, je možné, že se to zkusím naučit, nic neslibuju (úsměv). Zatím si pochutnávám na klasických marmeládách od babičky a nejraději mám malinovou. Dneska jsme si právě chtěly s kamarádkou udělat hezký den, proto jsme sem vyrazily na snídani, ale neměly jsme štěstí, už na nás nic nezbylo, asi došly ingredience.

Čtěte také: Odbornice na marmelády: Bez závisti a nepřátel nejde vynikat

Autor: Kateřina Chourová, Markéta Jankovská

22.6.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Utkání Velim - Poděbrady (1:2) se hrálo před kamerami České televize. Do ochozů přišlo 760 diváků.
50

Hráči Velimi a Poděbrad si užili televizní kamery

Českem znovu projížděl americký vojenský konvoj.
17

OBRAZEM: Češi americké dragouny vítali i posílali domů

Rallye Hořovice už žhaví motory

Hořovice – O posledním dubnovém víkendu se v okolí měst Hořovice a Hostomice uskuteční již sedmnáctý ročník populární a známé Rallye Hořovice. Pořadatelem je Auto sport klub Hořovice, který pořádá soutěže každý rok a už jich má na kontě celkem šestadvacet.

Malované perníčky připomněly Velikonoce

Velikonoční tradice v nejrůznějších formách připomínají od nynějška už každý víkend v Lesním ateliéru Kuba v Kersku. V sobotu si mohli návštěvníci prohlédnout malované velikonoční zajíčky či kraslice v podobě sladkých perníčků.

OBRAZEM: Galerie Středočeského kraje zahájila novou výstavní sezonu

Galerie Středočeského kraje slavnostně zahájila novou výstavní sezonu. V rámci slavnostního zahájení se uskutečnila vernisáž výstav Josefa Hnízdila Odložený případ a Bohu k slávě, městu ku prospěchu, jež je věnována 350. výročí položení základního kamene jezuitské koleje. 

Potravinou roku jsou uzeniny, pečivo i víno

Jubilejní desátý ročník soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje zná své vítěze. Slavnostní vyhlášení se konalo v sobotu na Výstavišti v Lysé nad Labem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies