„Když jsme v neděli večer prověřovali oznámení, že u debřského hřbitova poblíž popelnic na tříděný odpad pospává skupina bezdomovců, objevili jsme tu také matku (60) se synem (29), jejichž posledním trvalou adresou bylo Podchlumí," řekl Tomáš Kypta, ředitel mladoboleslavských strážníků.

Mladík byl však pro městskou policii známou firmou. O to horší bylo, že na ulici kvůli němu skončila i jeho matka, která ho dlouhodobě dotovala celým důchodem. Povedený syn se jí za lásku a obětavost odvděčil tak, že rozprodal celou domácnost, kde oba žili, a tak oba chtě nechtě skončili na ulici.

Jelikož bezdomovci nanosili ke kontejnerům spoustu odpadků, museli nepořádek uklidit a místo opustit. Až na ženu, matku výrostka.

Pomoc od strážníků

„Žena si nasedla do našeho auta a zavezli jsme ji do střediska Naděje, aby nemusela nocovat venku při nízkých teplotách, ale v teple a pod střechou. Cestou jsme ještě zastavili v obchodě, abychom jí nakoupili jídlo, věnovali jsme jí tašku s oblečením a také za ni uhradili poplatek za nocleh," dodal Tomáš Kypta.

Tento příběh měl nakonec, zdá se, dobrý konec. Na ulici žije v Mladé Boleslavi kolem stovky lidí bez domova. Městští policisté všechny znají, ví, kde přespávají, jestli trpí nějakou nemocí a podobně. A pokud bezdomovci chtějí, dokáží jim i pomoci.

Čtěte také: Odbornice s Farní charity Beroun poradily, jak jednat s bezdomovci