Pro berounské základní školy vaří obědy soukromá firma Scolarest, a to od roku 2007 v kuchyni 2. Základní a mateřské školy v Preislerově ulici Beroun. Děti si vybírají z aktuální nabídky jídel. Ta mají dokonce i vystavená ve vitríně. Obědy si předem neobjednávají, takže je nemusí ani odhlašovat.

Cena jídel je v Berouně od roku 2012 stejná. Strávníci do deseti let zaplatí za oběd pětadvacet korun a starší děti do čtrnácti let o dvě koruny více.

„Školní stravování se řídí vyhláškou ministerstva školství o školním stravování  číslo 107 z roku 2005. V rámci Berouna vaříme pro všechny základní školy kolem patnácti set obědů denně. Děti si mohou vybrat ze tří druhů jídel a dostanou i polévku a salát. Obědy jsou pro děti dotované zřizovatelem. Kdyby nebyly dotované, tak by jeden oběd stál minimálně kolem šedesáti korun," uvedl za Scolarest Andreas Konstantinidis.

Berounští školáci musí mít v rámci stravování kartu Scolarestu a mají zřízeno vlastní konto. Tím Scolarestu odpadají problémy s neplatiči.

Obědy pro děti

Ve zdické základní škole vaří obědy zaměstnanci školy a vedoucí školní jídelny Lada Ličíková se postarala o to, aby na ně mohly chodit i děti ze sociálně slabých rodin.

„Před dvěma lety jsem zjistila, že existuje možnost , jak zajistit obědy i pro děti, jejichž rodiče na ně nemají. Přihlásili jsme se do projektu Obědy pro děti. Projekt pomáhá dětem, jejichž rodiče nemají na školní obědy peníze," vysvětlila vedoucí školního stravování ve zdické základní škole.

Za oběd tam školáci ve věku od sedmi do deseti let zaplatí 21 korun a děti do čtrnácti let 24 korun. Děti si mohou vybrat ze dvou druhů jídel. „Ve škole vaří dobře. Mým dětem jídla chutnají. Doma si nestěžují a i cena obědů je pro mne velmi přijatelné. Doma bych za takovou částku oběd nikdy neuvařila," uvedla Klára Myslivcová ze Zdic.

Darovací funkce

Děti, které se mohou ve školní jídelně stravovat díky projektu Obědy pro děti, vytypovává vedoucí jídelny společně s třídními učitelkami. Pomoc dětem ze sociálně slabých rodin je poskytována přímo prostřednictvím základních škol na základě darovací smlouvy, a to tak, aby se k nim obědy opravdu dostaly.

„Sama dohlížím, aby děti na oběd chodily," upozornila Lada Ličíková. Kromě dětí, které mají teplé jídlo díky tomuto projektu, mají ve zdické škole dva žáčky, kteří mají své vlastní sponzory. Ti jim obědy ve školní jídelně hradí.

V základních školách v Králově Dvoře vaří obědy Školní jídelna Hořovice. „Neslyšel jsem, že by si rodiče na kvalitu obědů stěžovali," řekl ředitel králodvorské základní školy Evžen Krob. Žáci 1. až 4. třídy zaplatí za oběd 21 korun a spolužáci z 5. až 8. tříd 22 korun. „Město dětem přispívá na jedno jídlo přes sedm korun," upozornil starosta Králova Dvora Petr Vychodil.

Čtěte také: Restart nové školní jídelny v Rakovníku se městu podařil