Patizon je jednou z mnoha odrůd dýně a má tvar disku, jehož povrch může být různě zvrásněný. Barva zralého patizonu je bílá a patří mezi ty nejvíce používané druhy dýní u nás. Jeho chuť je vynikající a vzhledem k vlastnostem bývá doporučován i do dětských jídelníčků.

Patizon se z devadesáti procent skládá z vody. Zároveň však obsahuje minimum sacharidů, a proto si jej pochvalují všichni vyznavači racionální stravy nebo ti, kdo drží různé redukční diety.

Dále patizon obsahuje některé důležité látky, které mohou našemu tělu prospívat jako je sodík, draslík, železo, měď, chlor a fosfor.

Patizon, stejně jako ostatní druhy dýní, napomáhá odstraňování škodlivin ze střev a podporuje trávení. Zároveň zvyšuje obranyschopnost organismu a celkově jej zklidňuje a regeneruje.

idyla s vínem
Ve víně je pravda, která nezruinuje

Dále se podílí na snižování hladiny tuku v krvi a zároveň má pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém.

Má také příznivý vliv na slinivku břišní. Působí i močopudně a celkově ulevuje při problémech s ledvinami. Může také pomoci od potíží způsobených revmatismem, aterosklerózou nebo dnou.

Stejně jako u většiny druhů zeleniny platí i u patizonu, že nejvíc cenných látek z něj získáte, připravíte-li si ho za syrova.

Na druhou stranu však nelze odolat některým receptům na jeho tepelnou úpravu. Třeba klasické letní jídlo, kterým je v mnoha domácnostech smažený patizon v trojobalu.

Dalším snadným receptem je příprava nastrouhaného patizonu na zpěněné cibulce a česneku. Na závěr vmícháme vejce, sůl a pepř, třeba i sýr. Je to snadné, a přitom vynikající!

Patizon lze také přidat do leča nebo polévek.

Dalším způsobem, jak připravit patizon, je zapékání. Do pekáčku dáme vrstvu pokrájeného patizonu, na to vrstvu rajčat, nakrájenou cibuli, česnek a bazalku. Následuje vrstva paprik. Můžeme přidat i mleté hovězí. Pečeme asi pětadvacet minut a na závěr posypeme parmezánem.

Ilustrační foto
Soud: Pokuta za prodej koňského masa, které nebylo deklarované, je oprávněná

Plněný i nakládaný

Efektní je rovněž plněný patizon zeleninu vydlabeme, uvnitř posolíme a plníme směsí masa se zeleninou nebo sýrem a smetanou. Pečeme asi padesát minut. Na závěr odklopíme víčko z patizonu a doplníme směs o jedno vajíčko. Vše ještě necháme v troubě dojít.

Výborný je také na kostičky nakrájený patizon dušený na smetaně s rajčaty, petrželkou a bazalkou nebo s koprem. Fantazii se meze nekladou. Ostatně jsou gurmáni, kteří do směsí s parmezánem přidávají také alkohol.

Narazili jsme také na recept na patizon à la pečenáče. Plátky patizonu usmažíme v trojobalu a připravíme nálev z cukru, soli, octa a vody a vyčkáme, až zchladne. Mezitím do sklenice klademe „řízky" proložené s cibulí. Přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Do studeného nálevu přidáme bílé víno a zalijeme obsah sklenice, který necháme dva až tři dny odležet.

Máte nějaký zajímavý recept s patizonem? Podělte se o něj se čtenáři Deníku v diskuzi pod článkem!

Rusové se těší, že v září nakoupí ovoce a zeleninu o 80 procent levněji.
Ovoce a zelenina zlevní v září o 80 procent, věří Rusové