Člen odvolacího senátu Tomáš Novosad připomněl, že v České republice platí obecný princip, že odpovědnost za jednání zaměstnance se přičítá zaměstnavateli, pokud se zaměstnanec nedopustí excesu. "Stejně jako soud prvního stupně jsme neshledali, že by šlo o excesivní jednání. Žalovaný (Jirát) jako státní zástupce informoval o probíhajícím trestním řízení. Je zřejmé, že hovořil za svého zaměstnavatele," vysvětlil soudce, proč soud nevyhověl Rathovu odvolání proti zamítnutí žaloby.

David Rath.
Soud uznal Rathovi odškodné za vláčení v poutech. Dostane 12 tisíc

Jirát dozoruje první část Rathovy korupční kauzy, která se týká údajného přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Po vynesení později zrušeného rozsudku, který bývalého hejtmana poslal na 8,5 roku za mříže, Ratha v rozhovoru pro server Lidovky.cz zkritizoval za obstrukce a chování v jednací síni. Jirát mimo jiné řekl, že Rath podle něj nikdy nenastoupí do vězení, protože pokud bude rozhodnutí o odnětí svobody pravomocné, uteče. Mluvil také o tom, že exposlanec má v zahraničních firmách schované peníze z trestné činnosti. Výši částky odhadl na stovky milionů korun.

Rath ve své žalobě na ochranu osobnosti požadoval omluvu, finanční zadostiučinění 88.000 korun a to, aby Jirát v šíření údajně nepravdivých informací nepokračoval.

Krajský soud v Praze se vrátil ke korupční kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.
Rath chce odškodnění 30 tisíc. Nelíbilo se mu, že ho vedli v poutech