Do Českého centra ve Vídni, kde se chystá prezentace pro novináře i odborné publikum (tedy touroperátory a zástupce cestovních kanceláří) se pozvat turisty vypraví nejen ředitelka krajské turistické centrály Markéta Wernerová, ale i hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO); státní agenturu CzechTourism bude reprezentovat Yvette Polasek.

Střední Čechy se rakouskému publiku nemají představit jen jako region plný památek – těch historických, technických, ale i přírodních skvostů – zasvěcený kultuře i tradicím a nabízející spoustu příležitostí k aktivnímu trávení volného času. Dojde také na prezentaci gastronomie či investičních příležitostí.

Podobně chtějí střední Čechy oslovovat také Poláky: přijít s takovou nabídkou, aby jich přijíždělo víc a setrvali déle. To hejtmanka připomněla ve čtvrtek, kdy podepsala dohodu o spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím. „Chceme docílit toho, aby turisté z Polska zůstávali ve Středočeském kraji déle než jeden den,“ konstatovala; tenhle záměr se však v oblasti cestovního ruchu vztahuje na všechny skupiny návštěvníků, ať přijíždějí odkudkoli.

Mimochodem – Poláci jsou podle statistiků na žebříčku zahraničních návštěvníků hned před Rakušany. S podílem 8,1 procenta zaujímají čtvrtou příčku. Jednoznačně vedou Němci, následují Číňané a Slováci.

Podpis dohody.
Podepsáno, kraj má nové partnery. V Polsku
Ilustrační foto.
Průměrný návštěvník kraje setrvá dvě noci