Prohlídka prostor byla nakonec negativní. To všechno zřejmě jen kvůli alkoholovému opojení. Policie už vypátrala, kdo za nahlášením bomby stojí. V pátek sdělili policisté z obvodního oddělení Příbram-venkov podezření z přečinu šíření poplašné zprávy 52letému muži. Hrozí mu půl až tři roky vězení.

„K činu se muž následně doznal, ale nedokázal říct, jaký byl důvod jeho telefonátu, prý byl v té době pod vlivem alkoholu," sdělila policejní mluvčí Monika Schindlová s tím, že letos už policisté odhalili třetího ohlašovatele bomby.

'Poplach' v herně i obchodě

„Koncem února v ranních hodinách byl telefonicky nahlášen nástražný výbušný systém v herně na náměstí T. G. Masaryka v Příbrami. Tehdy došlo k evakuaci padesátky lidí. Již v odpoledních hodinách kriminalisté znali pachatelku, jednalo se o 31letou ženu.

Jak se následně ukázalo, měla na svědomí i jiné oznámení. Začátkem ledna tvrdila, že je uložena bomba v obchodním domě Kaufland v Příbrami. Dané věci se dopustila opakovaně a za to stanovuje trestní zákoník jeden rok až pět let pobytu ve vězení," připomněla mluvčí.

Pokažená oslava adventu

V květnu byl obviněn z výše uvedeného trestného činu také 47letý muž. Koncem roku 2015 pokazil v Příbrami oslavu adventu. Dne 25. listopadu vložil do poštovní schránky dopis s textem, že se pod náměstím T. G. M. nachází bomba, která exploduje následující den při konání oslav. Kulturní akce včetně ohňostroje musela být zrušena a evakuovalo se kolem pěti set lidí z přilehlých budov a okolí.

Dotyčný má mít podle policie na svědomí minimálně i další tři případy nahlášení bomb, v roce 2012 na vlakovém nádraží v Příbrami a zároveň v lokomotivě Brejlovec, v roce 2014 chtěl překazit oslavy ve Višňové a zastupitelstvo v Příbrami.

Čtěte také: Anonym hrozil na ubytovně v Kladně bombou, policii ale daleko neutekl