Manažer fitka v Aquaresortu Čestlice Lukáš Kverka mi ukázal, co je dobré, co není dobré. A já cvičím. Snažím se. Jenže prý je dobré, abych také změnil stravovací návyky. Jak? To mi alespoň v krátkosti Lukáš Kverka vysvětlil.

Co je důležité k tomu, abych stav svého těla vylepšil nejen sportovním výkonem, ale i tím, co do sebe umisťuji?

Po měření InBody jsme zjistili nedostatky vašeho těla. Tyhle nedostatky, tedy přemíra tuků, mohou být způsobeny stravou. Cvičení je jedna strana, strava druhá. Říká se, že strava za vše může až ze 70 procent?

Tolik?

Je to tak.

Takže nemám tolik jíst?

O to vůbec nejde. Základem je pravidelnost.

Jenže já nemám čas pravidelně jíst.

Je to otázka priorit, pro co se rozhodnete. Když chcete se sebou něco udělat, musíte nejen cvičit, ale i přizpůsobit stravu. Tedy jíst vícekrát denně a pokud možno v pravidelných intervalech.

Hodinka sem, hodinka tam.

To si myslíte. Tělo je chytré a náš vnitřní systém si vše pamatuje. Když nedostane jíst pravidelně, je zmatené a signalizuje, že se něco děje. Nedostane energii, tak si ji pak začne z dalšího jídla uchovávat, protože co kdyby náhodou jste zase zapomenul jíst.

Předpokládám, že trochu bude strava odlišná u mne, který potřebuje zpevnit svalový aparát a malinko zhubnout, než u toho, kdo chodí do fitka pro rázné zvětšení bicepsů.

Přesně tak. To nemá smysl tady rozebírat, od toho jsou naši školení trenéři, kteří s každým individuálně proberou jeho potřeby, myšlenky, cíle. Vidíte - musíte mít cíl. Reálný cíl. Abyste mu věřil, abyste k němu konal patřičné kroky.

To mám, přežít, aby mne nebolela záda z toho věčného sezení u počítače a v autě a abych neměl takové břicho.

Takhle to nemyslím. Vy to zjednodušujete.

Nene, naopak v jednoduchosti je síla, svoje cíle říkám jasně.

Dobře. Ale nejhorší je, když si někdo vzpomene, že bude jiný, lepší, silnější, svalnatější. A chce to hned. Začne chodit do fitka pětkrát týdně, k tomu začne okamžitě a razantně měnit stravu na takzvaně zdravou. Obecně je naplňování cílů dost individuální podle daného člověka, ale zpravidla ty unáhlené a živelné cíle nebývají těmi, které přetrvávají dlouhodobě. Je třeba nepřeskakovat z jedné strany na druhou, ale vše krok po kroku. Chceme přeci změnit svůj životní styl doopravdy a ne jen jednorázově.

Jinak řečeno neblbnout. A nezblbnout?

Přesně tak. Pomalu. Po malých krůčcích, na jejichž konci máte malinký posun, ze kterého máte radost. A dobrý pocit. Tedy ta pravidelnost. Rozhodně se nepřejídat a naopak nehladovět. To jsou obecné pravdy, které prostě fungují. Celý den nejíst a pak před spánkem vybílit lednici, to vážně není ten směr, který bych jako trenér doporučil. Cvičit, abych mohl jíst? To nefunguje.

Rozumím. Když cvičím hodinku, piju obyčejnou vodu.

To je v pořádku, voda organismus nezatěžuje a řekl bych, že za ty necelé dvě hodinky klidně i litr vody je v pořádku, a pokud jsou větší horka nebo se více potíme, může být vhodným i nějaký izotonický nápoj.

A co snídaně?

Vždy se říkalo, že snídaně je základ. Pokud se večer nepřejíte a nevybílíte lednici, ráno byste měli mít malinko hlad. A vy dodáte organismu potřebnou energii. Ovoce, ale třeba žitný chléb, vajíčko natvrdo, k tomu rajče, nízkotučný sýr s kvalitní šunkou. Jídlo musí být pestré. Víte ale, co je důležité?

Mně připadá, že skoro všechno.

To jo, ale je důležité, abyste na stravu myslel dopředu a připravil si ji. Jinak řečeno, když se probudíte a začnete přemýšlet, co dneska posnídáte a jen zíráte do ledničky, moc toho nevymyslíte.

A skončím u chleba s máslem a medem.

Asi tak. Takže se nebát večer popřemýšlet, co ráno. Pak jste klidnější, jistější a tělo nemá v sobě stres z toho, co dneska dostane, zda mu to bude stačit.

Co káva?

Tak tu doporučuji v malém množství před cvičením, protože nabudí organismus. Po cvičení kávu příliš nedoporučuji, stejně jako pivko.

Ale to já přesně dělám, po cvičení káva a když dojedu na kole, pivko.

Opakuji tedy, že tohle nedoporučuji. Vy místo toho, abyste organismus uklidnil a nechal ho regenerovat, tak ho nakrmíte kofeinem a alkoholem. On se musí věnovat tomuto nenadálému přílivu jiné energie, kterou musí odbourat a na regeneraci unaveného organismus nemá čas. Vaše regenerace se opozdí. Ale o pitném režimu, tedy o sacharidových, proteinových nápojích, aminokyselinách, to vám každý trenér u nás podrobně, jasně a stručně vysvětlí.

Tohle už nechci slyšet, to je na mne složité.

Říkám, že trenéři vám to vysvětlí jednoduše.

Jasně, ale mne stačí, že piju špatně kávu po cvičení místo před ním. Jenže mne to chutná. Já vlastně cvičím, abych si pak tu kávu mohl dát.

Dobře, tak vy do toho zapojujete ještě tu mysl, což je také dobré. Tak si alespoň pro začátek dejte tu kávu malou.

Vy mi to všechno převracíte.

Šel jste do toho, chcete vědět, jak to funguje. Musíte se rozhodnout, jestli si chcete hrát na to, že se svým tělem něco uděláte, nebo s ním opravdu něco uděláte. A to jsme se nedostali ještě na regeneraci, masáže, saunu.

To až příště.

Dobře, ale slibte, že ta pravidelnost bude do příště výrazně u vás lepší.

Slíbím, ale ne úplně.

Čtěte také: Efektivní cvičení? Rady odborníka pomohou