„Nejčastější příčinou úmrtí dětí jsou právě různé úrazy, ke kterým dochází ve většině případů při sportu a zábavě, kdy bývá častým důvodem absence bezpečnostních pomůcek. Ty v případě pádu dokáží úrazu zabránit nebo alespoň rozsah zranění zmírnit," upozornila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Petra Effenbergerová.

Vážné úrazy hlavy s celoživotními následky nejsou výjimkou. Podle Effenbergerové je základní, a pro děti povinnou ochrannou pomůckou přilba, a to nejen při jízdě na kole. Měla by být samozřejmostí také při jízdě na koloběžce, skateboardu nebo bruslích.

Popáleniny a další letní rizika

Se vzrůstající oblibou zahradního grilování stoupá i počet dětských popálenin. Přitom tato poranění jsou velmi bolestivá a traumatizující a jejich hojení dlouhodobé.

„Dalším velkým rizikem jsou zahradní bazény, při jízdě autem by mělo být samozřejmostí použití bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů či konzumace alkoholu nebo jiných návykových látek," zdůraznila Petra Effenbergerová.

Letní zdravotní rizika se nevyhýbají ale ani dospělým. „Tento trend je obecně ovlivněn zvýšenou aktivitou všech obyvatel. Cestováním, sportováním, při kterém lidé neodhadnou své síly nebo zahrádkařením," dodala mluvčí středočeské záchranky.

Čtěte také: Mnohým prázdninovým malérům lze podle záchranářů zabránit