Co člověka k takovémuto činu vede?
Pokud se jedná o člověka psychicky zdravého, tedy když nejedná pod vlivem bludů v rámci psychiatrické nemoci, nebo pod vlivem omamné látky, jde často o osoby, které bývají někdy vystaveni dlouhodobému stresu, o lidi, kteří neřeší včas problémy ve vztazích, nebo jiné. Negativní emoce potlačují a nakonec „únik" z pro ně neúnosné situace najdou v tomto tragickém způsobu.

Je možné, že si střelec ani neuvědomoval, co dělá?
Ano, možné to je. Mohl jednat v afektu. Záleží na okolnostech, co činu předcházelo, jaký to byl typ člověka a dalších věcech. Ale to většinou posuzují soudní znalci.

Myslíte si, že šel vraždit s tím, že poté zabije i sám sebe nebo se takto rozhodl na místě poté, co mu došlo, co udělal?
Zda to měl dopředu nějak promyšlené, nebo zda se rozhodl až na místě, to lze skutečně jen těžko říct. To by byly pouhé spekulace.

Lokalita Na Výsluní v Bělé pod Bezdězem. Na snímcích ulice, ve které se střílelo.
Po rvačce mluvil z cesty, vyzbrojil se a zabíjel

Může obyčejný člověk rozeznat potencionálně nebezpečného člověka?
Obyčejný člověk těžko rozezná potencionálně nebezpečného člověka, pokud se někdo nechová nějak nápadně, například nevykazuje nějaké nevšední opakované projevy. Ale každý má jiná měřítka a normy, takže je to opravdu velmi složité.

Čím si vysvětlujete, že podobných případů ve společnosti v posledních letech přibývá?
Doba je stále více hektická, lidé žijí často dlouhodobě ve stresu a někteří oslabení a labilnější lidé nejsou schopni včas řešit problémy, nedokáží se vyrovnat s náročnými životními situacemi. Dochází ke konfliktům v mezilidských vztazích, často se jedná o chybnou komunikaci, může dojít k nedorozumění. Lidé, kteří negativní emoce potlačují, mohou onemocnět psychicky nebo fyzicky. Někdo pak problémy „řeší" slovní nebo fyzickou agresí a někteří lidé agresi obrátí proti sobě a uchýlí se k sebevraždě. Tyto projevy často pramení z pocitů bezmoci.

Je nějaká možnost z pohledu psychoterapeuta těmto tragédiím předcházet?
Těmto i dalším tragédiím se dá předcházet včasným řešením problémů s odborníkem, ale lidé musí mít potřebné informace a musí chtít.

Pokud mám v okolí člověka, který se chová neobvyklým způsobem a mám podezření, že by jeho problémy mohly vyústit například v sebevraždu, mohu mu nějak pomoci?
Pokud se v okolí vyskytuje člověk, který se delší dobu chová neobvyklým způsobem a je podezření na nějaké sebepoškození určitě stojí za to mu nabídnout pomoc při vyhledání vhodné odborné pomoci. Ta je poskytována buď telefonicky, kde je výhoda anonymity nebo přímo někde v centru, kam mohu osobu doprovodit. Někdy stačí jen rozhovor, kdy se dotyčný ze svých problémů vypovídá. Bohužel lidé u nás stále často podléhají předsudkům, že vyhledání pomoc v oblasti psychických potíží a problémů je buď slabost, nebo ostuda. Víme to z mnoha zkušeností na našem pracovišti, proto také děláme i různé osvětové programy.

Ilustrační foto.
Smrtí končí i spory mezi příbuznými a známými