Jankovským koním pravděpodobně svítá na lepší časy. Mají co žrát a pít, dokonce dostávají veterinární péči, někteří i poprvé v životě. „Asi patnáct procent koní je aktuálně v předběžné, náhradní péči u chovatelů, zbývající počet je na pastvinách. U těch zdravotně znevýhodněných se nejvíce řešily problémy jako podvýživa, zamoření parazity, celková zesláblost a naprostá absence veterinární péče," uvedl Zdeněk Poula z odboru životního prostředí Votice.

Také čtěte: Obyvatelé benešovského sídliště zaparkují lépe

Podle něj ale mohou zvířatům pomoct i nadále dobrovolníci. „Postřehli jsme, že vznikla na internetu petice proti jakémukoliv chovu u pana Vondrušky, ale zatím nám oficiálně nebyla doručená. Postupujeme dál podle právních předpisů, ale petici samozřejmě vítáme. Jsme velice rádi, že se veřejnost o kauzu zajímá. Občané mohou pomoci i jiným způsobem a to poskytnutím třeba krmiva pro koně přímo přechodným chovatelům. Za tuto pomoc budeme velice rádi. Finanční sbírky v tuhle chvíli ale nejsou možné," dokončil.

V současné době se řeší, jakým stylem se bude postupovat dál. Projednávat se třeba bude, zda se budou dál koně nějakým způsobem třídit například na hřebce, klisny a hříbata. Hlavním tématem jednání jsou ale trestně právní otázky. „To, zda koně stále patří panu Vondruškovi, nemůžu potvrdit, jelikož je to v tuto chvíli na úrovni jednání. Celou kauzu, jak majetkovou stránku, tak trestní oznámení, prošetřují právníci a kriminalisté," prozradil místostarosta Votic Martin Rataj.

O nešetrném zacházení pana Vondrušky vůči zvířatům se po Jankově mluví již přes deset let

Ze strany města Votice aktuálně probíhají výslechy zaměstnanců města a výslechy lidí, kteří byli při odchytu koní. Město nyní neví, jaká bude finanční zátěž celé akce. „Přišla nám teprve jedna faktura. Zatím je doopravdy situace na začátku. Nejenom po stránce finanční se celá kauza potáhne dlouho," dodal místostarosta.

Ani tiskový mluvčí Policie České republiky nechtěl prozradit k jankovské kauze více. „Ke kauze koní z Jankova nemůžeme poskytovat bližší informace, jelikož vše je v průběhu vyšetřování. Aktuálně prověřujeme deset trestních oznámení, ale jejich počet se mění každý den," vyjádřil se Zdeněk Chalupa.

O nešetrném zacházení pana Vondrušky vůči zvířatům se po Jankově mluví již přes deset let. Koně u majitele podle očitých svědků vždy strádali. Lidé se ale Jiřího Vondrušky báli, proto situaci neřešili. Až za poslední dobu museli policisté řešit řadu žalob ze strany Jiřího Vondrušky i ze strany uvědomělých chovatelů. Nejvíce se kauzou začala zaobírat FTV Prima v polovině ledna letošního roku, v popředí s reportérem Matějem Rychlým.

Díky včasné reakci televizního média tak neutišitelnou situaci kolem hladovějících koní začaly řešit oprávněné orgány. Během měsíce ledna odebral odbor životního prostředí Jiřímu Vondruškovi několik koní. Během dvou dnů, v polovině února, odvezl příslušný odbor zbývající kusy, tedy sedmdesát koní. Během odchytu, nejdříve ve středu 15. února, útočila na dobrovolníky dcera majitele, posléze, ve čtvrtek 16. února, málem přejel jedno hříbě sám Jiří Vondruška.

Nepřehlédněte: Benešov zveřejnil odměny dvou městských radních

„Ve čtvrtek večer jsme převezli všechny koně mimo pozemek Jiřího Vondrušky na náhradní pastviny. Načež v sobotu se tyto koně znovu objevili na jeho pozemku. Nedokážeme říct, jak se koně na pastviny Jiřího Vondrušky dostali. Zvířata jsme nakonec převedli na vzdálenější pozemek města Votice, kde jsou doposavad," dodal k celé kauze místostarosta Votic Martin Rataj.