Povolební jednání o krajské vládní koalici byla na samém začátku a tak červíček pochybností hlodal. Celkové vítězství totiž nemusí automaticky znamenat i konečný úspěch. Ukázalo to zejména vyšachování vítězné ANO 2011 v Hradci Králové. A dost možná právě proto už Jaroslava Pokorná Jermanová pro Český rozhlas prohlásila, že netrvá na postu hejtmanky za každou cenu.

To i s ohledem k tomu, že hnutí na paty šlapou Starostové a nezávislí. Právě oni mají jen o jediný mandát méně, než vítězové krajských voleb z ANO. V případě, že se Jaroslava Pokorná Jermanová z Benešova nakonec přece jen stane hejtmankou, vzdá se nejen křesla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, ale také celého mandátu členky dolní komory.

ANO 2011

To všechno kvůli nejvyššímu postu v kraji bezpochyby nebude muset podstupovat další zvolená žena za ANO 2011, obyvatelka Votic, Ivana Dobešová. Ta je kromě profesionální političky - poslankyně Parlamentu ČR, kde zastává velkou řadu funkcí, také ředitelkou střední školy.

Podle Ivany Dobešové ve volbách hnutí ANO dosáhlo výborného výsledku. „A to přes to, že se socdem snažila a nevedla úplně férovou kampaň. Musím proto říci, že jsem s výsledkem hlasování spokojená," uvedla poslankyně. I pro budoucí působení Ivany Dobešové na kraji platí, že není nic definitivně dohodnuto, protože povolební jednání stran a hnutí ještě neskončila.

Předpokládá ale obyvatelka Votic, i s ohledem k tomu, že získala v počtu hlasů čtvrté místo a po přepočtu brala na své kandidátce celkově místo šesté, že by se stala uvolněnou zastupitelkou? Tedy zastupitelkou kraje na plný úvazek? „Nebudu o tom spekulovat, je ještě příliš brzy, jednání o koalici zatím neskončila," řekla znovu Ivana Dobešová.

Současně ale nechtěla odpovědět ani na otázku, zda by se stejně, jako Jaroslava Pokorná Jermanová v případě, že se stane uvolněnou zastupitelkou kraje, vzdala mandátu v Poslanecké sněmovně. „Na tohle nechci odpovídat. Nechci se vázat nějakými úvahami, když nevím, co mě čeká. Zatím se mě nikdo neptal, jestli budu chtít dělat radní. Dejte mi prosím čas," požádala poslankyně sněmovny PČR.

Jednoznačně tak odpověděla jen na poslední dotaz. Vycházel ze rčení o štěstí, které přeje připravenému. Je Ivana Dobešová připravena na případné nabídnutí a přijetí uvolněné funkce v krajském zastupitelstvu? „Ano, připravena jsem, jen to každému nechci říkat," zasmála se.

Ať bude na kraji pracovat jako uvolněná zastupitelka či neuvolněná, její doménou je školství. Kromě ředitelování Střední zemědělské školy Benešov působí v Poslanecké sněmovně, mimo jiného, i jako místopředsedkyně Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu nebo členka Podvýborů pro předškolní a základní školství a pro střední a vyšší odborné školství či Podvýboru pro migraci a azylovou politiku.

Kromě zmiňovaných poslankyň získal křeslo v krajském zastupitelstvu na kandidátce ANO 2011 také další občan Benešova, podnikatel Tomáš Beneš.

STAN

O tom, že by se stala zastupitelkou kraje na plný úvazek, neuvažuje vůbec Dana Drábová, neuvolněná místostarostka Pyšel a ředitelka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Platí to, i když v celém kraji získala od voličů největší důvěru. Poslali jí totiž nejvíce hlasů - 11592, což je téměř 18 procent!

Ale to, že by svému hnutí STAN, vyhrála volby právě jen ona, takhle nevnímá. „Snad jsem trochu pomohla," tvrdí až přespříliš skromně. „Každý volič si na kandidátce mohl najít někoho, koho zná a o kom ví, že se o obec umí postarat," vysvětlila Dana Drábová s tím, že zasloužený úspěch hnutí, je odrazem dobré skladby celé kandidátky, tedy celého týmu.

Dana Drábová se bezpochyby stane řadovou krajskou zastupitelkou. Ale i z tohoto místa by chtěla pro kraj pracovat v oblasti školství a výzkumu, vývoje a inovace. K tomu má blízko, i když v druhé oblasti, které by se případně mohla věnovat i na kraji, má zkušenosti větší. Z práce ve Státním úřadu pro jadernou bezpečnost, ale také z pozice místostarostky města. „Druhou oblastí je bezpečnost a krizové řízení a troufám si říci, že bych do obou zmiňovaných oblastí mohla něco přinést," věří si Dana Drábová. 

Zkušenosti z postu starosty Sázavy bude moci v pražské Zborovské ulici uplatňovat také další z kandidátky STAN, Petr Šibrava.

ČSSD

Své civilní povolání a zaměstnání bude moci na kraji uplatňovat také další nový zastupitel, vlašimský lékař, Zdeněk Seidl. Jeho ČSSD skončila tentokrát až na třetím místě. „Úspěch to pro sociální demokracii rozhodně není. Je totiž těžké se udržet v čele více než dvě volební období," zhodnotil.

Možná trochu překvapivě popsal důvody, proč se krajských voleb zúčastnila jen asi třetina oprávněných hlasujících. „Velká řada našich voličů k volbám nešla, protože byla s politikou spokojena," je přesvědčený lékař. „Určitě si voliči řekli, proč chodit k volbám, když všechno klape. Klesá nezaměstnanost, stoupají mzdy, důchody i průměrná mzda," řekl Zdeněk Seidl.

„Budeme nejspíš v opozici a v rámci našich možností se budeme snažit zamezit případné privatizaci nemocnic a nemocnice dál, jako poslední roky, rozvíjet," dodal Zdeněk Seidl.

ODS

Do zastupitelstva kraje se dostala také ODS, i když svůj mandát už neobhájil Roman Tichovský, někdejší místostarosta Benešova a jeho současný zastupitel. „Dopadli jsme lépe, než jsme očekávali. Za úspěch bychom před volbami považovali osm mandátů a máme deset," řekl Roman Tichovský.

Ke svému osobnímu neúspěchu v krajských volbách přistupuje pragmaticky. „Ať si to nyní zkusí také jiní. Své jsem si na kraji už odpracoval," zasmál se, ale nezpochybnil svou účast v příštích krajských volbách.

„Nebude to záviset jen na mě samém. Bude to záviset především na tom, na jakém místě kandidátky budu. Tentokrát jsem byl na čtrnáctém, tak jsem ani nepředpokládal, že bych se mohl do zastupitelstva dostat. Také proto nejsem zklamaný," tvrdí.

KSČM

Svůj mandát naopak obhájil, jako jediný ze všech politiků z Benešovska, benešovský zastupitel za KSČM Ivan Cinka. „S výsledky voleb nejsme úplně spokojeni," přiznal. „Předně bych chtěl ale poděkovat voličům, kteří nám dali hlas. Škoda jen, že jich nepřišlo více," zalitoval Ivan Cinka.

Přidal také názor na tak malou volební účast. „Řada lidí si stále neuvědomuje, o čem kraje jsou a co řeší. Dění na krajích se lidí dotýká stejně, jako to ve městech a obcích nebo zákonodárných orgánech," řekl Ivan Cinka.

Komunisté budou na kraji bezpochyby v roli opozice. Například právě Ivan Cinka by však chtěl navázat na svou předešlou činnost na kraji, kdy se věnoval jako místopředseda výborů, dopravě a výchově, vzdělávání a zaměstnanosti.

„Zejména bych se chtěl věnovat dokončení společné integrace krajské dopravy s Prahou a urychlení příprav stavby dálnice D3. Právě v integrované dopravě se na kraji v posledních letech udělalo spoustu dobré práce a věřím, že se v ní bude pokračovat i nadále," dodal Ivan Cinka.

TOP 09

Do dění v zastupitelstvu bude hovořit silou svých pěti mandátů také TOP 09. Její nejvýše postavený kandidát z Benešovska, Marian Klásek z Pyšel, se ale do oné pětice neprosadil. „Náš výsledek není bůhvíjak zářný," připustil, ale současně upozornil, že v minulém zastupitelstvu kraje měla ze společné kandidátky TOP 09 a STAN sama „topka" jen čtyři zastupitele, zatímco nyní má pět mandátů.

„Úplná tragédie to z našeho hlediska není," je přesvědčený Marian Klásek. „Co ale na výsledku voleb oceňujeme, je to, že koalice ČSSD a KSČM dostala od voličů za vyučenou. Voliči jasně řekli, že si nepřejí, aby tyhle strany dál řídily Středočeský kraj. Z toho důvodu považuji výsledky voleb za velmi dobré," dodal Klásek.

Čtěte také: Krajské volby ve středních Čechách ovládlo hnutí ANO 2011