Ministerstvo má jasno: pokud jsou do politických funkcí zvoleni lidé zastávající vysoké funkce ve státní správě, musí si vybrat, zda chtějí nadále setrvat ve vedení úřadu, nebo působit v politice. Vyplývá to z výkladu právních expertů, který nechalo vypracovat.

Ministerstvo zopakovalo své stanovisko 

Vyplývá to z výkladu právních expertů, který nechalo vypracovat. Drábová ovšem namítá, že před volebním zákonem má přednost novější služební zákon, který souběh funkcí umožňuje. Vzdát se postu nehodlá už proto, aby věc dospěla až k soudnímu rozhodnutí – a nesoulad v legislativě, který by mohl postihnout i další vysoké úředníky, tak získal řešení. „Osobní situaci bych si rezignací na mandát ulehčila," připustila. Kdyby to však udělala, uzavřela by prý cestu k narovnání současného stavu.

Ministerstvo ve čtvrtek zopakovalo své stanovisko: mandát krajského zastupitele není slučitelný s funkcí vykonávanou v ústředním orgánu státní správy. Šéfka tiskového odboru ministerstva Lucie Nováková Deníku sdělila, že ministr Milan Chovanec (ČSSD) jednal s Drábovou i předsedou STAN Petrem Gazdíkem již 11. listopadu – a shodli se na vypracování dvou nezávislých právních posudků (a to včetně jmen odborníků, kteří budou osloveni).

Závěry ministerstvo rozeslalo partnerům v debatě už v prosinci

Závěr? „Neslučitelnost funkcí je třeba řešit podle ustanovení zákona o volbách do zastupitelstev krajů – a nikoliv podle zákona o státní službě," tlumočila Nováková vyjádření Aleše Gerlocha a Josefa Staši.

Jinými slovy: funkce vykonávaná v ústředním orgánu státní správy je neslučitelná s výkonem mandátu člena zastupitelstva kraje. Závěry prý ministerstvo rozeslalo partnerům v debatě už v polovině prosince. „Pokud se kdokoliv rozhodne i se znalostí této věci držet mandát, bude složitě obhajovat, že tak činí v dobré víře," uvedl ve čtvrtek ministr Chovanec.

V podobné pozici je i Dostálová 

Ten zřejmě bude žádat o svolání mimořádného zasedání krajského zastupitelstva – a pokud by ani tam k zániku mandátu nedošlo, může rozhodnout ministr. Pak by zřejmě následovalo jednání soudu, na které čeká Drábová. Další plánované kroky nicméně ministerstvo zatím nekomentovalo.

V podobné pozici jako Drábová je rovněž náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Ta zasedá v zastupitelstvu Královéhradeckého kraje – a rovněž v jejím případě ministerstvo vyzvalo, aby přišla o mandát. Tamější zastupitelé o tom mají jednat koncem března. Další vysocí úředníci se po volbách rozhodli pro působení jen na jednom z postů.