Sice městská kasa přijde o miliony, ale „…radnice nechce tahat peníze z kapes obyvatel…," stojí na webových stránkách dobříšské radnice.

„Pokud by radní zákonný koeficient pro Dobříš navýšili, narostl by příjem města o několik milionů. Jenže tyto peníze by byly přímo z kapes obyvatel Dobříše. Touto cestou jít radnice nechce. Bude pokračovat v hledání úspor na straně výdajů," stojí na webu Dobříše.

Ta si takto odříkané miliony zřejmě dokáže nahradit na pokutách od nezbedných řidičů prostřednictvím kamerového měřícího systému.

Dvojitá daň v Příbrami

Zato vedení Příbrami si s kapsami svých občanů velké starosti nečiní a od letošního roku zavedla rovnou dvojitou daň, která přinese do městské kasy 20 milionů korun na splacení starých dluhů po předchozím vedení, jak zhruba před rokem k záměru vysvětlil radní pro ekonomiku Václav Dvořák.

Nepopulární krok radnice okomentoval starosta Příbrami Jindřich Vařeka s logickou úvahou, že když nejsou peníze na opravy, někde se přece vzít musí. „Potýkáme se s několika problémy," naznačil už loni k záměru zvýšení daní, které například z kapes některých obyvatel dvoupokojového bytu ročně vytáhne o 350 korun navíc.

„Jedním z problémů jsou nečekané výdaje, například v případě Hrabákovy ulice, kde jsme se rozhodli opravit kanalizaci. To létají miliony. Pak nám chodí oprávněné stížnosti občanů. Pokud chceme být schopni na to reagovat, tak na to musíme mít peníze," uvedl starosta Vařeka.

Čtěte také: Kdo zvítězil? Mladá Boleslav sníží daň z nemovistosti