Jednání bylo svoláno poté, co ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) upozornil dopisem adresovaným středočeské hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO) na neslučitelnost funkcí Dany Drábové (STAN). Podle něj jako vysoká státní úřednice nemůže zároveň vykonávat mandát krajské zastupitelky.

Dana Drábová.
Drábová vede marný boj, přitvrdilo ministerstvo

Drábová získala ve volbách nejvyšší počet hlasů 

Tak jednoznačně to ale nevidí středočeští zastupitelé – jen osm z nich hlasovalo při jednání pro zánik mandátu Drábové, třináct se vyjádřilo proti a 31 se hlasování zdrželo, návrh tedy nabyl přijat. Dali tím i jasně najevo, že jestliže má být Drábová zbavena mandátu, měl by o tom rozhodnout sám ministr.

„Dana Drábová získala ve volbách nejvyšší počet hlasů, volilo ji 11 592 Středočechů, patří ke dvěma nejúspěšnějším kandidátům v republice. Máme ji tedy zbavovat mandátu my, kteří jsme nebyli u voličů tak úspěšní?" tázal hejtmančin náměstek a celostátní první místopředseda STAN Vít Rakušan. Stranické kolegyně se jednoznačně zastal. Podle něj má před volebním zákonem, na který se odkazuje ministr vnitra, přednost novější služební zákon, který souběh funkcí umožňuje.

Rozhodnout může i soud 

Pokud by ministr vnitra Daně Drábové mandát odejmul, hodlá se hnutí STAN bránit právní cestou. Podle Rakušana je rozhodnutí soudu důležité i pro příští volby do krajských zastupitelstev.
Ani Dana Drábová se mandátu dobrovolně vzdát nehodlá, svůj případ chce dotáhnout do konce.

„Přála bych si jednoznačný výklad soudu pro ty, kteří budou kandidovat z postu vysokých státních subjektů do krajských zastupitelstev příště," vysvětlila. Pro odejmutí mandátu hlasovali při jednání komunisté. Podle nich šlo ze strany STAN o zneužití osobnosti Drábové. Ta se ale podle svých slov zneužitá necítí.

Dana Drábová.
Drábová zatím uhájila funkci středočeské zastupitelky