Silný vítr, který zasáhl Česko v neděli v podvečer, zastavil na několika místech vlaky. Hasiči zasahují na hned na několika místech, kde koleje blokují spadané stromy. 

Bouře Fabienne také ovlivnila vlakové spojení v úseku Vrané nad Vltavou, Davle. Vlak naštěstí zastavil před spadlým stromem. Na místo ihned vyrazili hasiči SDŽC, aby překážku odstranili. 

Provoz byl přerušen i v úseku Lužná u Rakovníka, zde však už vlak dobrzdit před padlým stromem nedokázal a najel do něj. "Došlo k poškození lokomotivy, odstraňování mimořádnosti bude trvat nejspíše několik hodin," informovala na twitteru PID. V úseku byla zavedena náhradní autobusová doprava.

Přerušen byl také provoz na hlavní trati na Plzeň v úseku Beroun - Zdice. Omezení se týká jak regionální, tak i dálkové vlakové dopravy. A to opět kvůli pádu stromu.

U spadaných stromů hasiči zasahují také Nymbursku, Mělnicku, Mladoboleslavsku, Kolínsku i Kladensku.

V pohotovosti jsou také energetici. Výpadky proudu řeší v několika desítkách obcí v celém kraji.

Vysoký stupeň nebezpečí platí od nedělních 18 hodin do pondělních 5 hodin ráno.

Ilustrační foto
Zákaz průjezdu kamionů se na Říčansko vrátil

Doporučení ke zmírnění následků velmi silného větru:
- Před příchodem větru zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty (květináče, zahradní nábytek, plechy, apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.
- Nezdržovat se zejména v okolí starších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy), v blízkosti větších stromů a nechodit do lesa. Je-li to možné, přečkat nejprudší nárazy větru v uzavřených prostorách.
- Při řízení auta jet maximálně opatrně a pomalu. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. To platí i pro prázdné nákladní auto. Sledovat dopravní zpravodajství.
- Na horách omezit vycházení a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Dodržovat pokyny Horské služby (http://www.horskasluzba.cz).
- Dávat pozor na možnost pádu drátů vysokého napětí. Pokud leží na zemi, nepřibližovat se k nim.
- V případě podmáčeného terénu lze očekávat i vyvracení stromů.

Zdroj: Systém integrované výstražné služby, Český hydrometeorologický ústav

Ilustrační foto.
Motorkář spadl před auto. Nepřejelo ho, přesto zemřel