Expozici věnovanou především období druhé světové války si návštěvníci mohou prohlédnout vždy od středy do neděle mezi 9.30 a 16.30. „Doufám, že bude hojně navštěvován mladou generací, kterou by mohla zdejší expozice zaujmout, neboť je vytvořena moderním a interaktivním způsobem," věří náměstek středočeské hejtmanky pro kulturu a památkovou péči Daniel Marek (Nezávislí Středočeši). Připomněl, že památník připomíná hrůzy německé okupace, hrdinství příslušníků domácího i zahraničního odboje – a také potrestání válečných zločinců a kolaborantů.

Laserové centrum ELI Beamlines
Jak si chytře poradit např. s dopravou? Nápady představí v Dolních Břežanech

Návštěvníci si mohou prohlédnou i osobní korespondenci 

Stává výstava, na jejíž koncepci se podíleli přední historikové zaměřující se na období druhé světové války, představuje například původní uniformy, sovětský bubínkový samopal – dobovou terminologií automat – Špagin; nepřehlédnutelná pak je věrná kopie gilotiny z pankrácké sekyrárny, kterou na podzim vyrobila trojice odsouzených přímo na Pankráci.

Návštěvníci si mohou prohlédnout třeba i pozůstalost po buchenwaldském vězni, osobní korespondenci, dobové tiskopisy či uniformu plukovníka Jaroslava Nováka, který byl před válkou velitelem pevnosti Hanička, připomněla Hana Závorková, ředitelka Oblastního muzea Praha-východ, jehož je památník v Panenských Břežanech součástí.

Ředitelka má vizi společenského centra 

Barokní zámek postavený na konci 17. století s unikátní kaplí sv. Anny ve stylu takzvané barokní gotiky byl opraven nákladem bezmála 53 milionů korun. Obnovou za zhruba 20 milionů ještě projde rozsáhlý přilehlý park.

Ředitelka Zázvorková plánuje, že areál nebude jen místem zvoucím k prohlídce muzejní expozice. Má vizi společenského centra, kde se budou konat jak pietní akce, tak i přednášky či besedy – hostit by ale mohl třeba i zahradní slavnosti nebo se stát místem pro pořádání svateb.

Zámek v Panenských Břežanech. Ilustrační foto.
Památník v Panenských Břežanech bude poprvé otevřen v prosinci