Ministři Marcel Chládek a Kateřina Valachová (oba ČSSD) dělali pro zlepšení materiálních podmínek kantorů víc než jejich předchůdci. Rozpočtová kapitola resortu školství se během jejich úřadování zvýšila o 18 miliard korun a nyní dosáhla nejvyššího objemu v polistopadové historii. Ačkoli vzdělávání přestalo být opomíjeným tématem, uvnitř kantorské komunity vládne blbá nálada. „Učitelů je třeba na severu Čech dost, ale ti do Prahy nepůjdou, jelikož při nástupním platu 18 tisíc korun a při zdejších životních nákladech by byli o hladu. Je to smutné. Měli bychom snižovat počet dětí ve třídách, ale není, kdo by se před tabuli postavil," přemítá dlouholetá zástupkyně ředitele ZŠ Mezi Školami v Praze 5 Marta Šefčíková.

INDEX DENÍKU
pohledem kraje

STAČÍ DOSAVADNÍ ZVÝŠENÍ UČITELSKÝCH PLATŮ A NAVRŽENÝ KARIÉRNÍ ŘÁD KE ZVÝŠENÍ PRESTIŽE UČITELSKÉ PROFESE?



Pouhých 10 procent oslovených Středočechů si myslí, že dosavadní zvýšení učitelských platů a navržený kariérní řád stačí ke zvýšení prestiže učitelské profese.



Fakt, že ministerstvo školství patří mezi legislativní premianty, paradoxně patří k důvodům učitelské skepse. Valící se nové předpisy totiž odnášejí právě lidé v terénu. Ministryně Valachová prosadila změnu financování regionálního školství, kdy se už nebudou posílat peníze na žáka, ale na učitele. Parlament schválil i novelu školského zákona, která od letošního září zavádí povinný poslední rok předškolního vzdělání a postupně do roku 2022 garantuje přednostní přijímání dětí čtyřletých, tříletých a dvouletých ve spádových oblastech.

Letos v dubnu se poprvé konaly plošné přijímací zkoušky z češtiny a matematiky na střední školy ukončené maturitou. Teprve čas ukáže, nakolik půjde o prospěšný motivační zásah do výuky na druhém stupni ZŠ a nakolik o příklon k drilování na testy. Prošel i návrh na zavedení povinné maturitní zkoušky z matematiky na většině středoškolských oborů, a to od roku 2021/22. Ani v tomto bodě se odborníci neshodují, jde-li o správný krok směrem k většímu zájmu o technické a přírodovědné obory.

Velké vášně budí zavádění kariérního řádu, který má přinést profesní podporu začínajícím učitelům a jistotu ocenění těm, kteří úspěšně projdou všemi atestačními stupni. Obavy z přílišného administrativního zatížení, centralizace školení a snaha o radikálnější zvýšení příplatků za třídnictví nakonec v Senátu převážily. Zákon se vrací do sněmovny, Valachová by ráda byla u toho, byť jako ministryně v demisi. Rezignovala kvůli dotacím na sport. Jejich přidělování za exministra Chládka kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad. Valachová se snažila věci napravit, ale svoji náměstkyni pro sport Simonu Kratochvílovou neuhlídala. Ta skončila spolu s předsedou FAČR Miroslavem Peltou ve vazbě. Na zbývajících pět měsíců má Valachovou nahradit její náměstek Stanislav Štech.

Ve vzdělávací politice vláda splnila programové prohlášení na 95 procent. K plnému bodovému zisku jí zbývá kariérní řád, jenž se vrací do sněmovny.

Zbohatnou kantoři? Infografika. Zdroj: Redakce

Z odpovědí panelistů
Luboš Votroubek, pedagog, moderátor, Kolín
Ne. Jedná se o běh na dlouhou trať je třeba vychovávat rodiče, do vedení škol vybírat kvalitní manažery.
Ředitel DDM Kolín Luboš VotroubekZdroj: Deník/ Jakub Šťástka

Jiří Hruška, galerista, Slaný
Autorita učitelů a rodičů, kteří mají ty nejlepší snahy, se tříští o stav falše, pokrytectví, korupce a lživosti, kterou je prostoupena celá společnost.

Místostarosta Slaného Jaroslav Hložek a galerista Jiří Hruška.Zdroj: Deník/Kateřina Husárová