Míra nezaměstnanosti v závěru minulého roku a na začátku letošního mírně stoupala. Důvod je prostý, nejdříve kvůli zimě skončily některé sezonní práce a pak s posledním dnem roku vypršela platnost pracovních poměrů sjednaných na dobu určitou. Dokládají to i statistiky.

V Mělníku i Nymburce byla v lednu míra nezaměstnanosti stejná jako v prosinci (5,4 a 5,6 procenta), pouze v Mladé Boleslavi stoupla na začátku roku o desetinu (na 2,8 procenta).

Čtěte také: Podomní prodejci přes zákaz chodí po bytech v Nymburce a okolí

Mělnický úřad v závěru prvního letošního měsíce evidoval přes dvanáct set volných pracovních příležitostí, což bylo o skoro sedmdesát méně než v předchozím měsíci. V Boleslavi i Nymburce však nabídka stoupla o sto padesát míst na celkových asi sedmnáct set padesát.
Podle mluvčí Úřadu práce Kateřiny Beránkové připadli v mělnickém regionu na každé volné pracovní místo v průměru asi tři uchazeči, v Nymburce dva a v Boleslavi jeden.

Zatímco nejpestřejší nabídku zaměstnání mají úřady práce pro lidi se základním vzděláním a pro absolventy odborných učilišť, výrazně slabší je nabídka práce pro středoškoláky a úplně nejhorší je to s volnými místy pro absolventy vysokých škol. Ty poptává takřka výhradně peněžní sektor a bankovní domy.

Jedním z nástrojů úřadu práce, jak usnadnit zájemcům návrat do pracovního procesu, jsou rekvalifikace. Nabídka je poměrně široká. Například na Boleslavsku uzavřel Úřad práce smlouvu se Středním odborným učilištěm v Hubálově, které pro něj zajišťuje rekvalifikační kurzy svařování. V loňském roce se tam rekvalifikovalo devět lidí, dalších jedenáct získalo evropský svářečský průkaz a přes sto svářečů si platnost svého průkazu prodloužilo.

Čtěte také: Úředníky už zaměstnávají první udání na kouřící komíny

„Naprostá většina rekvalifikovaných uchazečů našich kurzů nachází pracovní uplatnění, a ne špatně placené," připomíná ředitel učiliště Miroslav Kolomazník.

Rekvalifikace je pro nezaměstnané způsobem, jak zvýšit svou cenu na trhu práce.

„Nejčastěji volí rekvalifikace zaměřené například na počítačové dovednosti, zdravotní a sociální služby nebo chtějí získat řidičské průkazy na nákladní automobily," připomněla mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

V lednu letošního roku však například na Mělnicku absolvovalo rekvalifikaci pouze pět nezaměstnaných.

Čtěte také: Pozdější zápisy prvňáčků vítají učitelé i rodiče