Ten český bude při brazilském turnaji chybět. Pro volejbalové příznivce z Česka velká škoda. Nymburskou stopu lze ale zachytit na předešlých olympiádách. „V minulosti se olympiády zúčastnili dva hráči, kteří oblékali dres Nymburka. Josef Vondrka v Montrealu 1976 a Zbyněk Konvička v Moskvě 1980," vzpomněl si na reprezentanty předseda nymburského volejbalového klubu Vojtěch Věchet.

Ten sám se na hry hodně těší. „Jsem ze sportovní rodiny a každá olympiáda je pro nás velkým svátkem. Člověk sleduje i sporty, které jindy nevnímá. Pro sportovce to musí být neskutečný zážitek. Letos se těším, že třeba jedna z medailí poputuje do Nymburka," říká s úsměvem Věchet, který tak drží palce rychlostnímu kanoistovi Martinu Fuksovi.

Volejbal se těší velké členské základně. To platí v Nymburce. Zde je sto čtyřicet dětí. Přesto volejbal může jen těžko konkurovat v oblíbenosti třeba fotbalu nebo hokeji. „Každá země má svoje sportovní klenoty a v Čechách jsou to tyto dva sporty, a v oblíbenosti je těžké držet krok, i když to, co se momentálně děje ve fotbalu, je něco neuvěřitelného," naráží na nedávné skandály Věchet.