Postupový klíč z rozběhů byl neúprosný, protože do šestičlenného finále postupoval jen vítěz rozběhu a další tři s nejrychlejším časem. Vítek se do závodu kvalifikoval dvanáctým nejrychlejším časem na 400 metrů, ale špičková forma na posledních trénincích ukazovala, že by mohl pomýšlet výše. V rozběhu se mu podařilo první rychlou dvoustovkou značně překvapit loňského mistra ČR na této trati Jana Tesaře a donutil ho k pořádně rychlé čtyřstovce. Müller doběhl druhý v osobním rekordu a druhém nejrychlejším čase ze všech rozběhů 47,70 s.

„Večer po krátké poradě bylo rozhodnuto. Neběžet 200 metrů a pokusit se ve finále potrápit reprezentační štafetu, která by chtěla splnit limit na MS v atletice v Portlandu," uvedl trenér nymburského oddílu a zároveň otec závodníka Petr Müller.

O tři roky nejmladší outsider finálového závodu běžel velice takticky. Trojice reprezentantů Desenský, Šorm a Tesař (štafeta ještě s Maslákem doběhla loni bronzová na HME v Praze – pozn. red.) vyrazila velmi ostře na prvních 200 metrů a i přes drobnou kolizi se začala Müllerovi vzdalovat až na 10 metrů. Ovšem v závěru jim začaly docházet síly, roztáhli se do cílové rovinky od druhé do čtvrté dráhy, čehož nymburský borec využil a razantním silovým závěrem si v první dráze doběhl pro bronzovou medaili.

Štafetě se nepodařilo o 0,15 s dosáhnout stanovený limit pro MS v Portlandu, takže se Vít Müller snad podívá na americký kontinent jindy.

„Svůj osobní rekord na 400 metrů zlepšil ve finále na 47,52 a stal se tak asi největším překvapením mistrovství v atletice, protože jeho osobní rekord před závodem byl jen 49,32 s. Je tak jedním z vážných uchazečů o místo ve štafetě 4 x 400 metrů na OH 2016 v Riu, i když jeho hlavní tratí v létě bude 400 metrů překážek," dodal Petr Müller.