VYBRAT REGION
Zavřít mapu

On-line rozhovor s Pavlem Benákem

Ředitel nymburského pivovaru Pavel Benák bude odpovídat na dotazy čtenářů Nymburského deníku ve čtvrtek 21. ledna od 15 do 16 hodin.

On-line rozhovor s Pavlem Benákem

Ředitel nymburského pivovaru Pavel Benák.

Tento rozhovor byl ukončen dne 21.1.2016
DOTAZ: Dobrý den, chtěl bych se zeptat proč není nějaká pivovarská restaurace nejlépe v části pivovaru u Labe u cyklostezky?
ODPOVĚĎ:Dobrý den,
pivovarská restaurace určitě bude. Máme dokonce již vydané stavební povolení v místě dnešní prodejny, resp. celého bloku kolem silnice.
Zatím se nám nepodařil získat grant. Doposud měly přednost investice do technologiií. Budeme to řešit z vlastních zdrojů po etapách. Restaurace nám opravdu schází.
Příjemný den
DOTAZ: Dobrý den pane Benáku. Váš pivovar vaří výborné pivo. Neobáváte se možného zhoršení kvality Vašeho piva v souvislosti s tím, že pivovar bezprostředně sousedí s odpornou kataforézní zinkovnou? Je prokázáno, že firma AZOS vypouští své chemikálie bez jakékoli úpravy do městské kanalizace, o obtěžujícím jedovatém zápachu jeho výroby nemluvě. Přičemž zápach je jen vjem, o vlivu jedovatých výparů provozu firmy Azos na zdraví lidí, zvířat,... se dá zatím jen spekulovat. Vám tato skutečnost nevadí? Vám nevadí Váš nově nastěhovaný drzý soused, který se nikoho ze starousedlíků na nic neptá, spíš jim ještě, krom rapidního zhoršení kvality bydlení, vyhrožuje likvidačními žalobami?
ODPOVĚĎ:Dobré odpoledne,
ani mně není lhostejné jakékoliv znečišťování živostního prostředí. Nicméně naše procesy jsou pod nepřetržitou kontrolou a nebyly zjištěny žádné škodlivé látky od doby zahájení výroby AZOS. Nechali jsme si sami opakovaně rozborovat pivo ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském. Rovněž Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která se samá odebírá vzroky piva a byla zde na základě oznámení na nehlášené kontrole nezjistila vůbec nic.
Podívejte se do mapy, kolik pivovarů se nachází v těsné bllízkosti průmyslových podniků. (Plzeň, Nošovice................)
Příjemný zbytek dne
DOTAZ: Dobrý den,
pivo máte dobré, ale padá vám pivovarní zeď za novou halou...můžete to prosím opravit než se stane neštěstí...?
Děkuju Kája
ODPOVĚĎ:Dobré odpoledne,
víme o tom. Letos ji určitě opravíme!
Přeji hezký den
DOTAZ: Dobrý den, pane Benáku, jak může kvalitu piva ovlivnit to, že se Vaše pivo vyrábí v tzv. černé průmyslové zóně, kde je 50 m od Vašeho pivovaru těžký chemický průmysl. A zároveň je pravda, že berete slad, který se suší v cca 150 m vzdálené sladovně? Bojím se Vaše pivo pít. Děkuji za odpověď. Lucie Nováková
ODPOVĚĎ:Dobrý den,
odpověď na tuto otázku považuji za zodpovězenou výše.
Hezký den
DOTAZ: Dobrý den.
Rád bych se zeptal co říkáte na hojný názor, že nymburské pivo (hlavně desítka) je dobré posledních pár let tak akorát na zácpu?
ODPOVĚĎ:Dobré odpoledne,
naše piva mají vysokou kvalitu, což bylo prokázáno řadou degustačních soutěží. Pak již mi nezbývá než použít, že sládek pivo vaří a hostinský dělá. V opakovaném případě bych změnil lokál!
Přeji hezký den
DOTAZ: Dobry den,planujete v Mlade Boleslavi otevrit hospodu? Nebo je v planu nekde tocit sudove postriziny v mb? Vase pivo my moc chutna ale jsme tu odkazani jen na lahvove z kauflandu ci coop. A je uz znam termin pivobranni? Dekuji moc
ODPOVĚĎ:Dobrý den,
v Mladé Boleslavi se zatím netočíme. Budeme se snažit, aby jste i tam našel čepované Postřižinské v co nejbližší době!
Pivovarský den bude jako každý rok třetí sobotu v červnu, letos tedy 18.6.2016.
Srdečně zdraví Pavel Benák
DOTAZ: Dobrý den pane Benák,

plánujete svoji pivovarskou hospodu?

Děkuji. JRichter
ODPOVĚĎ:Dobré odpoledne,
ano, viz výše. Je to náš dluh všem pijákům Postřižinského piva!
V úctě

Pavel Benák
DOTAZ: Dobry den, chci se zeptat na smysl obchodni politiky pivovaru...kdy za temer stejnou nakupni cenu si muze sud piva koupit kdokoli z ulice jako ho dostane hospodsky? Nechci si hrat na chytracku, ale neni to o tom, ze ten hospodsky ma podstatne vyssi odber za rok/mesic, nez ten, kdo si koupi v lete jeden nebo dva sudy? Bohuzel touto politikou ale specialne mensi (vesnicke) hospody trpi, protoze lide si radeji koupi sud na zahradu a pozvou sousedy na grilovacku, nez aby sli do hospody. Jaky je Vas nazor, pane rediteli?
Dekuji za odpoved a preji pekny den i rok. Jana.
ODPOVĚĎ:Dobrý den,
Přestože se Vám může zdát rozdíl malý, existuje ještě bonusový systém. Ten letos ještě více upravíme, aby byl pro hostinské ještě výhodnější.
Vím, že malé vesnické hospůdky to nemají vůbec jednoduché.
I Vám hezký den
Pavel Benák
DOTAZ: Dobrý den pane řediteli,
mám několik otázek. 1. Jaký měl pivovar výstav v roce 2015 ? 2. Kolik hl pivovar v roce 2015 exportoval do zahraničí ? 3. Do kolika zemí v roce 2015 pivovar exportoval pivo ? 4. Promítl se nějak export do Ruska v roce 2015 (sankce EU proti Rusku vs. sankce Ruska vůči EU) ? 5. Neuvažuje pivovar stáčet čokoládové pivo do láhví o objemu 0,5 l (0,33 l láhve jsou nevratné) ? 6.Chystá pivovar Nymburk nějakou (pivní) novinku na rok 2016, případně jakou ? Závěrem bych chtěl poděkovat pivovaru Nymburk za velice kvalitní produkty. Děkuji i za akce, které pivovar Nymburk pořádá-Cyklootvírák, Den otevřených dveří, Dočesnou, Cyklozavírák.
ODPOVĚĎ:Dobrý den,
Prodali jsme156 tis. hl, 20 % jsme vyvezli do 20 zemí.
Sankce nás prakticky neovlivnily.
Čokoládové pivo neuvažujeme v tomto okamžiku stáčet do jiné lahve. Jednu novinku chystáme - nechte se překvapit. Bude již velmi brzy.
Nemůže pro nás být nic lepšího, než Vaše spokojenost.
Díky
Srdečně
Pavel Benák

DOTAZ: Dobrý den, pane řediteli,
můžete pro naše čtenáře popsat, jak pivovar řešil téměř čtyřiadvacetihodinovou odstávku pitné vody? Máte nějaké své záložní zdroje, nebo jste museli nějakým způsobem omezit výrobu?
Děkuji, Milena Jínová
ODPOVĚĎ:Dobré odpoledne,
pivovar má vlastní studny. Městskou vodu prakticky vůbec nepoužíváme.
Příjemný den!
DOTAZ: Dobrý den! Neuvažujete o výrobě plechovkového piva?
Děkuji za odpověď
ODPOVĚĎ:Dobrý den,
uvažujeme...........................

V úctě
Pavel Benák
DOTAZ: Dobrý den, všiml jsem si, že v areálu pivovaru proběhly v poslední době stavební práce. Jde o nějaké rozšíření výrobní linky? Děkuji
ODPOVĚĎ:Dobrý den,
v nově přistavěné hale rozšiřujeme sklady hotových výrobků a obalů.
Po kolaudaci dáme další informace.
Hezký den
Pavel Benák
DOTAZ: Budete letos opět česat chmel? Vloni to byl úžasný zážitek. A ještě mne zajímá, co bylo z loňské sklizně vyrobeno. Díky za odpověď
ODPOVĚĎ:Dobrý den,
česat chmel budeme 27.srpna. Chtěli bychom z toho udělat tradici.
Z chmele byla uvařena jedna várka ležáku. Prodával se v prosinci v sudech.
V úctě
Pavel Benák
DOTAZ: Ještě mě zajímá pane řediteli, zda se můžeme letos těšit na nějaký velikonoční speciál.
ODPOVĚĎ:Ještě jednou dobrý den,
vaříme tři speciály, plus Hrabalův jubilejní ležák a čokoládové pivo. Neplánujeme další speciál. Můžete se ale dočkat nového balení pro některá naše piva!
Hezký den
DOTAZ: jaký máte názor na novodobý trend prodávat pivo v PET lahvích? Děkuji za odpověď
ODPOVĚĎ:Dobrý den,
Myslím si, že PET láhev není z hlediska pivní kultury ten nejlepší obal.
My do něj stáčet nebudeme!
V úctě
Pavel Benák
DOTAZ: Pane řediteli, nebylo by načase, aby v Nymburce začala fungovat pořádná "postřižinská" hospoda s nabídkou nymburských piv a skvělou kuchyní? Nebylo by to i v zájmu pivovaru?
ODPOVĚĎ:Dobrý den,
Ano, máte pravdu. Trpím tím. Ale má odpověď viz. výše.
V úctě
Pavel Benák
DOTAZ: Dobrý den pane řediteli. Už je to takový evergreen. Chci se totiž zeptat na pivovarskou restauraci a hotel. Vím, že jste před časem na to odpovídal, že se musí sehnat potřebné peníze. Tak se chci zeptat, jestli se v té situaci něco změnilo a je třeba reálnější nějaké datum, kdy by se mohlo začít s budováním alespoň té restaurace. Díky za odpověď a držím palce!
ODPOVĚĎ:Dobré odpoledne,
cítím to stejně. Ale již jsem odpověděl výše.
Zdraví
Pavel Benák
DOTAZ: Pane řediteli, prosím o komentář a Váš názor, jak se slučuje potravinářská výroba pivovaru s produkcí vašeho souseda od naproti. Myslím tím odporný smrad, kolující dva roky mě
ODPOVĚĎ:Dobrý den,
Na tuto otázku jsem již odpovídal. Řada podniků včetně potravinářských spolu sousedí. Jeden druhého nemůže negativně ovlivňovat.!
Jak jsem již psal výše, naši produkci si bedlivě hlídáme.
V úctě

Pavel Benák
DOTAZ: Dobrý den! Mám spíše "akademickou" otázku. Vašemu pivovaru se daří, zvyšuje kapacity výroby a pokud mám správné informace, mírně roste i každoročně výstav piva. Máte v plánu do budoucna pivovar ještě rozšiřovat a dále navyšovat výrobu, nebo je nyní velikost pivovaru, respektive jeho výroby na maximu a spokojíte se se stávajícím objemem výroby i kapacitou firmy? Přeji hezký den.
ODPOVĚĎ:Dobrý den,
v současné době máme kapacitu 200 tisíc hl ročně. Tedy máme ještě určitý prostor pro zvýšení prodeje.
Nejbližší investice nepůjdou do rozšíření kapacit.

Hezký zbytek dne

Pavel Benák
DOTAZ: ...městem. Prosím o potvrzení či vyvracení informace o kazících se várkách piva.
Pěkný den přeje
Vojtěch Krameš
ODPOVĚĎ:Ještě jednou dobrý den,
absolutní nepravda!
V úctě
Pavel Benák
DOTAZ: Před třemi lety jsem jel s vámi a vaší mašinkou, tedy Postřižinským expresem, na krásný výlet. Určitě se chystá taková akce i letos. Už se ví, kam se letos pojede? Rád bych se opět připojil. Děkuju za odpověď.
ODPOVĚĎ:Příjemný den,
Postřižinský expres pojede 28.5.2016.
V plánu je Máchovo jezero.
Uvidíme zda se dostaneme do grafikonu.

Srdečně zdraví

Pavel Benák
DOTAZ: Zdravím! Četl jsem, že exportujete pivo i do poměrně vzdálených destinací, jako jsou Rusko, USA či snad i některé asijské země. Chci se zeptat, jestli se vypravení jednoho (dvou nebo tří) kamionů za měsíc ekonomicky pivovaru vyplatí, nebo je to vlastně součást propagace a reklamy Postřižinského piva?
ODPOVĚĎ:Dobrý den,
pivovar vyváží opravdu daleko. Přesto to není propagační záležitost. Český trh je zcela zaplněn. Více piva se zde už nevypije.
České pivo má světový kredit. Je třeba to využít.
Mohu Vám říci, že mě potěší u srdce, když mi někdo pošle MMS, jak stojí v cizině v hospodě, kde se točí naše pivo!
Zdraví
Pavel Benák
DOTAZ: Dobrý den, odkud berete vodu, že vám nevadí provoz Azosu nebo jste rádi, že Azos dodá vašemu pivu aroma, až to prosákne do spodních vod.
ODPOVĚĎ:Dobrý den pane Miloši,
vodu bereme z vlastních, několik desítek metrů hlubokých studní, Jsou umístěny několik kilometrů od pivovaru.

Pěkný den
Pavel Benák
DOTAZ: Dobrý den, zajímalo by mě, zda se někde točí Střízlík ze sudu. zatím ho znám z lahví, což mi přijde škoda. mimochodem, ten se vám obzvlášť povedl.
ODPOVĚĎ:Dobrý den,
Střízlíka stáčíme jen do lahví. Máme na něj opravdu skvělé reference a jeho prodej neustále roste.
Zdraví
Pavel Benák
DOTAZ: Nedávno jsme se hádali s kamarádem o tom, zda Pilsner Urquel je jedenáctka nebo dvanáctka. Podle obsahu alkoholu... Vím, že je to konkurenční pivo, ale jste odborník, tak nás, prosím, rozsuďte. Díky!
ODPOVĚĎ:Dobrý den,
Podle rozboru, který jsme si v minulosti dělali byl obsah extraktu 11,30 %.
Poraženému bych doporučil pozvat vítěze na některý z Postřižinských ležáků!
Ať vám chutná oběma!
V úctě
Pavel Benák
DOTAZ: Dobrý den,
jaký je Váš názor nad zvažovanou změnou značení piva (z ležáků plná piva,...)?
ODPOVĚĎ:Dobré odpoledne,
přestože rozumím problému, který chtějí řešit, tak se přiznám, že bych nebyl nadšený z "plného piva"
Příjemný zbytek dne

Pavel Benák

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení