Osudová nepozornost vyústila v boj o život. Příběh dvaačtyřicetileté ženy, kterou ve středu odpoledne srazil přijíždějící osobní vlak přímo na nádraží v Kostomlatech, je mementem především pro všechny, kteří se často pohybují na nástupištích a kvůli telefonování či čtení zpráv v mobilu nedávají pozor na dění kolem sebe.

Co se vlastně stalo? Krátce před čtvrtou odpoledne přijížděl do stanice v Kostomlatech osobní vlak od Prahy. Typ vlaku obecně známý jako Elefant. V době příjezdu vlaku přes přechod v kolejišti procházela žena, která měla na hlavě kapuci a v ruce mobilní telefon. Podle dostupných informací pravděpodobně telefonovala. „Žena se nerozhlédla a ve chvíli příjezdu vlaku přecházela v místě, kam vlak přijížděl. Ten už jel sice nízkou rychlostí a dobržďoval, strojvedoucí však střetu už nemohl zabránit," řekla policejní mluvčí Petra Potočná.

Žena při střetu utrpěla vážné poranění hlavy a podle informací získaných na místě byl její stav bezprostředně po nehodě velmi vážný. „Sanitkou záchranné služby byla převezena do nemocnice Královské Vinohrady," doplnila Potočná.

Nejpravděpodobněji tedy žena při telefonování ztratila ostražitost a nešťastnou náhodou vešla na přechodu přímo do kolejiště před vlak, na který čekala. Ten pochopitelně nepokračoval dále, cestující z něj si přestoupili do později jedoucího spoje.

Na místě zasahovala záchranka, hasiči i policisté. Další cestující, kteří na nástupišti čekali, byli situací, která se odehrála před jejich očima, zděšeni.

Policisté i železničáři důrazně varují před podobnou nepozorností. Na větších nádražích, včetně nymburského či poděbradského, je často před příjezdem vlaků slyšet varovné hlášení, aby se cestující před příjezdem vlaku nepohybovali v kolejišti. Jak ukazuje popsaný případ, stačí opravdu malá chvilka nepozornosti k tomu, aby došlo 
k tragédii.