Je přesně 10 hodin dopoledne a hasiči dostávají zásadní informaci. „Došlo k úniku kyseliny fluorovodíkové při stáčení
v objektu poděbradských skláren." Jinými slovy, hrozí chemické zamoření území, zdravotní komplikace nejen pro zaměstnance jednoho
z největších regionálních podniků.
Informace dostávají profesionální hasiči z Nymburka, Poděbrad a dobrovolní hasiči z Velkého Zboží. Na místě jsou po čtyřech minutách jako první pochopitelně domácí, tedy poděbradští hasiči. Hned po vypnutí sirén a vjezdu do areálu skláren opáskují zamořené území a rychle domlouvají další postup.

Sice se jedná „jen" o cvičení, nicméně v případě podobné nehody se dá předpokládat, že situace by se vyvíjela naprosto shodně. „Toto cvičení se koná jednou za tři roky. V současné době už na Nymbursku zůstávají sklárny jediným podnikem, kde se toto cvičení bude pravidelně opakovat. Další cvičení už bude vedeno za přítomnosti krizového štábu města," řekl Zdeněk Skoupý, velitel Hasičského záchranného sboru v Poděbradech.

Kromě vyjmenovaných jednotek hasičů zajišťují vjezd do skláren také městští policisté. „V případě skutečné události by uzavírky okolí zajišťovali i republikoví policisté," doplnil Skoupý.

Na hranici údajně zamořeného prostoru po příjezdu nymburské dekontaminační jednotky vyrostl stan vybavený pro očištění průzkumníků zajišťujících přímý zásah a zlikvidování úniku kyseliny. Ti byli oblečeni do speciálních obleků připomínajících skafandry, zastavili simulovaný únik kyseliny a spláchnutím do odtoku ji zlikvidovali.

Při návratu ze zásahu se musí oba muži v oblecích vzájemně omýt už před vstupem do speciálního stanu. Důkladnější očista je pak čeká přímo ve stanu a hned po vejití do „čisté" zóny se svlékají z obleků. Další hasiči zajišťují techniku, přísun vody, stavění stanu, nošení speciálních rohoží, 
a také likvidaci použitých obleků. Komunikace udržoval velitel zásahu s průzkumníky pomocí vysílaček.

A kde vzali hasiči tolik dekontaminačních pomůcek včetně speciálního stanu? Ještě před třemi lety používali bazénky a speciální vidlicové sprchy při očistě zamořených průzkumníků. „Je to speciální kontejner vybavený mnoha pomůckami, který jsme získali z evropských peněz loni v prosinci. Kromě toho, co je na místě vidět, obsahuje i speciální stan, který je možné vytápět naftou. Zásah se může odehrávat v daleko nepříznivějším počasí, než je dnes," vysvětlil velitel nymburské stanice HZS Roman Zima.

Jak vidno, pokrok a technika jsou vpřed i při preventivních akcích a u zásahů při možných krizových situacích. Tak snad zůstane nadlouho jen u nacvičování, zkoušení techniky a systému velení.