Dvě tragédie, které se na Nymbursku odehrály takřka současně. Střet dvou aut si vyžádal lidský život, stejně jako železniční neštěstí, které se stalo na přejezdu u Stratova. Na místě zemřela ještě ne osmnáctiletá dívka.

K nehodě na jičínském tahu nedaleko Nouzova došlo krátce před polednem. Směrem od Dymokur přijížděla Škoda Felicia řízená šestatřicetiletým šoférem z Nymburska. V protisměru se blížil žlutý nákladní vůz odtahové služby. „Došlo k čelnímu střetu obou vozidel. Řidič osobního automobilu utrpěl zranění neslučitelná se život. Jedenašedesátiletý řidič nákladního vozu má středně těžká poranění, se kterými byl sanitkou převezen do nemocnice v Jičíně," řekla policejní mluvčí Petra Potočná.

Co přesně se stalo pár vteřin před srážkou, to je předmětem vyšetřování. Na místě byly v době nehody zhruba čtyři stupně pod nulou. Silnice ovšem namrzlá nebyla. Při krajnicích ležela několikacentimetrová vrstva sněhu. Zda bude počasí jedním z klíčových faktorů této tragédie, nebo se jednalo pouze o pochybení některého z řidičů, ukáže následné vyšetřování.

Silnice byla na několik hodin uzavřena. Následky nehody pomáhali na místě likvidovat také hasiči. Řidiči přijíždějící od Dymokur se v koloně před nehodou otáčeli a mířili na objízdné trasy.

Jičínský tah, a speciálně jeho část mezi Senicemi a Nouzovem, je podle statistik nehodovosti jedním z nejkritičtějších úseků silnic na Nymbursku. Alespoň podle počtu smrtelných nehod, které se na této zdánlivě, rovné, široké a bezpečné silnici za poslední roky udály.

Na místo dorazil i vedoucí Dopravního inspektorátu v Nymburce Josef Ulrich. Ten už v minulosti potvrdil, že dopravní policisté se na tento úsek zaměřují a ke kontrolám rychlosti už několik měsíců využívají i na této silnici speciální neoznačené vozidlo.

NEŠTĚSTÍ NA KOLEJÍCH

Prakticky ve stejnou dobu se na opačném konci Nymburska odehrálo železniční neštěstí. Došlo k němu na přejezdu u Stratova. Vzhledem k věku oběti nechtějí být policisté v tomto případě příliš konkrétní. „Došlo k zachycení dívky osobním vlakem. Střet mladá žena nepřežila," uvedla Potočná.

Osobní vlak jel ve směru na Prahu. Doprava byla zastavena na obou kolejích, které místem vedou. „Ve vlaku cestovalo 25 lidí, kteří si přesedli do přistaveného autobusu. Z vlaku byli evakuováni za pomoci hasičů, nikdo z nich nebyl zraněn," doplnila policejní mluvčí.

Provoz na trati mezi Nymburkem a Lysou byl plně obnoven ve 14.20.