Před místem, kde havarovaný kamion opřený o středová svodidla zablokoval celou šířku dálniční vozovky, na niž navíc vytekla nafta z roztržené nádrže tahače, se velmi rychle vytvořila kolona. Ta byla těžce průjezdná i pro vozidla jedoucí k zásahu, připomněla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Doplnila, že na místo vyjeli nejen středočeští profesionálové z Kolína a od jiné události přejela jednotka ze stanice v Ovčárech, ale v rámci mezikrajské výpomoci dorazili také kolegové z Královéhradecka: profesionálové z Nového Bydžova a členové dobrovolného sboru z Chlumce nad Cidlinou.

Protože se na asfalt a do lapáku zvaného lapol dostalo nejméně 400 litrů nafty, hasiči se zprvu zaměřili především na likvidaci ropné havárie. „V tomto úseku dálnice jsou lapoly malé a hrozilo, že uniklá nafta přeteče do blízkého rybníka,“ uvedla Fliegerová.

Vyprošťování kamionu a uklízení dálnice začalo kolem sedmé ranní – a po hodině se podařilo zprůjezdnit jeden jízdní pruh. Přivolaný pracovník životního prostředí nechal na konečnou likvidaci následků povolat specializovanou firmu.

Nakolik mohla nehoda souviset s vlivy zimního počasí, zůstává předmětem policejního šetření. Jistě je, že nad ránem měli řidiči kvůli klouzajícím vozovkám problémy na řadě míst kraje – a to včetně hlavních tahů a dálnic. Ostatně – v pět ráno došlo nedaleko, na 50. kilometru D11 rovněž ve směru jízdy na Hradec Králové, k další bouračce – osobní auto havarovalo mimo komunikaci. Tam již bohužel měli práci i zdravotničtí záchranáři.

Při nehodě byl zraněn řidič osobního auta a jeho manželka.
Senior za volantem přehlédl kamion
Nehoda kamionu zablokovala dopravu na Pražském okruhu u Zličína.
Pražský okruh zatarasily nehody kamionů